Menu
0
09Mei2023
Ingebrande kachelruit schoonmaken: tips en advies

Ingebrande kachelruit schoonmaken: tips en advies

Heb jij een houtkachel in jouw huis staan? Dan is de kachelruit schoonmaken een van de taken die je niet mag vergeten. Tijdens het branden van hout in de kachel krijg je altijd te maken met een beetje vuil en roet. Ondanks dat het in het begin niet extreem lijkt, kan het met de tijd opbouwen. Zeker als je op hoge temperatuur stookt. Dit zorgt bijvoorbeeld voor een ingebrande kachelruit. Gelukkig is het hebben van een ingebrande kachelruit geen gevaar op zichzelf. Om de houtkachel echter zo lang mogelijk en zo goed mogelijk te kunnen gebruiken, is het belangrijk om de kachelruit tussendoor te reinigen. Hoe je dit het beste kunt doen leggen wij in dit artikel uit.

Ingebrande kachelruit voorkomen

Merk jij dat de houtkachel ineens een stuk minder sfeer toevoegt aan de ruimte? Dan komt dat wellicht doordat de kachelruit vuil is. Ondanks dat de houtkachel bedoeld is om een ruimte fijn op te warmen, genieten we graag van het warme licht en de dansende vlammen. Het is zonde wanneer je deze niet meer goed kan zien doordat het raam vol zit met roet en ander vuil. Door de ruit tussendoor schoon te maken wordt een ingebrande kachelruit voorkomen.

Is er al sprake van een ingebrande ruit? Dan zijn er gelukkig een aantal methodes om de ruit weer zo goed als nieuw te krijgen.

De houtkachel opstoken

Voordat je aan de slag gaat met het reinigen van de ruit, is het verstandig om de kachel een keer volledig op te stoken. Wanneer je de kachel volledig opstookt, verlaten al een hoop roetdeeltjes de ruit via het luchtreinigingssysteem. Sommige houtkachels hebben zelfs geavanceerde ontwerpen die voorkomen dat de vlammen tegen de ruit aankomen. Wil je meer weten over de diverse houtkachels? Ga dan eens naar Woodburner.

Schoonmaken met een speciale reiniger

Er zijn verschillende kachelruitenreinigers te vinden. Deze reinigers zijn speciaal samengesteld om ruiten van houtkachels schoon te maken. Het voordeel van deze reinigers is dat ze vaak efficiënt werken. Ook heb je de zekerheid dat de middelen in de reiniger geen kwaad kunnen voor de houtkachel of het vuur. Spray de reiniger eerst aan op de ruit en laat het vervolgens een minuutje zitten. Met een doekje veeg je de reiniger van de ruit af. Je zult zien dat alle roet zonder probleem weg gaat met behulp van de reiniger.

Schoonmaken met krantenpapier

Een andere methode die goed werkt, is door keuken- of krantenpapier te gebruiken. Wil je deze methode graag uitproberen? Volg dan de volgende stappen. Maak het papier licht vochtig en doop het in een beetje as wat er in de kachel ligt. Het vochtige doekje veeg je vervolgens over de ingebrande kachelruit. Jouw zwarte kachelruit transformeert weer langzaam terug in zijn oorspronkelijke staat.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief. Krijg direct 5% korting op alles

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.