Menu
0
13Mei2024
Creosoot wat is het?

Creosoot wat is het?

Vermoed jij dat er creosoot aanwezig is in jouw schoorsteen? Creasoot is een teerachtige substantie die zich vormt door de verbranding van hout of andere organische materialen in een kachel of haard. Dit bijproduct van onvolledige verbranding kan zich opbouwen langs de wanden van de schoorsteen. Na verloop van tijd kan deze opeenhoping gevaarlijk worden, waardoor het noodzakelijk is om het regelmatig te verwijderen. In deze blog beantwoorden we de vraag wat creosoot is en hoe je het kunt verwijderen.

Over creosoot

Heb je vaak last van creosoot? Deze brandbare laag in de wand van een schoorsteen laat zich niet zo gemakkelijk verwijderen. Om schoorsteenbrand te voorkomen is het belangrijk om te controleren of bij jou creasoot aanwezig is. Als je last van creosoot hebt, kun je dit aan de binnenwand van de schoorsteen zien; hier vind je een gladde laag die zich aan het ophopen is om later te ontbranden. Je hebt het ondertussen waarschijnlijk al kunnen raden: dit is hoe schoorsteenbranden ontstaan. Je hoort een hoop kabaal uit het rookkanaal komen, de schoorsteen gaat gloeien en voor je het weet heb je met een brand te maken. Dit is dus een rechtstreeks gevolg van een onvolledige ontbranding van het hout.

Een schoorsteenveegbedrijf inschakelen

Een schoorsteenveegbedrijf kan behulpzaam zijn om creosoot te verwijderen. Bovendien kunnen ze meedenken over hoe je creosoot in de toekomst kunt voorkomen. Door een expert in te schakelen, blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en voorkom je problemen in de toekomst.

Het voorkomen van creosoot

Een expert zou je kunnen vertellen dat vaker je schoorsteen vegen helaas niet de oplossing is. Dit is een hardnekkige mythe waarin helaas maar al te veel Nederlanders blijven geloven. De enige fundamentele oplossing is ervoor zorgen dat het hout volledig ontbrandt. Een lekkage van het rookkanaal kan de oorzaak zijn van een onvolledige ontbranding. Met een rookgasthermometer kun je controleren of je heet genoeg stookt.

Creosoot weghalen met een kettingborstel

Als je last hebt van creosoot, kun je het verwijderen met een kettingborstel. Dit kan echter niet bij alle rookkanalen. Zowel de houtsoort als het vochtpercentage van het hout is van groot belang als je creosoot wilt voorkomen.

Voorkom creosoot met het juiste kachelhout

Er zijn ontzettend veel soorten kachelhout. Het is belangrijk om hout goed te laten drogen voordat je het verbrandt. Zo voorkom je creosoot, nu en in de toekomst. Aarzel niet om je te verdiepen in de eigenschappen van kachelhout zodat je vandaag nog ongestoord kunt genieten van de houtkachel.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief. Krijg direct 5% korting op alles

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.