Menu
0
29Jun2021
Hoe kun je een zwarte kachelruit voorkomen?

Hoe kun je een zwarte kachelruit voorkomen?

Wat is de oorzaak van aanslag op de kachelruit?

Bij elk soort kachel moet de ruit regelmatig schoongemaakt worden. Dit geldt niet alleen bij houtkachels, maar ook bij gas- en pelletkachels. Bij houtkachels ontstaat roet en andere aanslag door de verbranding van hout. Fabrikanten doen hun best om het verbrandingssysteem van houtkachels te optimaliseren, waardoor een zwarte kachelruit zoveel mogelijk wordt voorkomen. Iedere fabrikant heeft zijn eigen systeem om dit tegen te gaan, echter werken alle systemen via hetzelfde principe waarbij een stroom van koude en schone lucht aanslag op de ruit voorkomt.

De kwaliteit van systemen om de ruit aanslag vrij te houden verschillen per merk en werken meestal alleen voor de ruit aan de voorzijde. Zijruiten van een houtkachel zullen meer last van aanslag hebben. Ook vermindert een optimale verbranding de hoeveelheid aanslag.

Tot slot is het type brandstof dat je gebruikt bepalend voor de hoeveelheid roet en andere aanslag op je kachelruit. Stook je vochtig en harsrijk hout? Dan ontstaat er meer roet en zal je sneller last hebben van een zwarte kachelruit. Dit kun je voorkomen door goed droog en hout zonder hars te stoken.

Roetaanslag voorkomen, hoe doe je dat?

Het steeds schoonmaken van de kachelruit en het verminderde zicht op het gezellige vlammenspel is natuurlijk erg vervelend. Helaas is roetaanslag iets waar iedereen met een houtkachel last van heeft. Om de aanslag tot een minimum te beperken geven we hieronder een aantal tips:

 

  • Droog en schoon brandhout. Het stoken van droog en niet te harsrijk haardhout zorgt ervoor dat je minder last hebt van roetaanslag. Een goede haardhout opslag is dan ook essentieel.

 

  • Geen grote houtblokken. Het stoken van niet al te grote stukken hout zorgt voor een optimale verbranding, waardoor je minder last van roet en andere aanslag hebt.

 

  • Juiste stookmethode. De kachel stoken op de juiste manier zorgt voor een schonere verbranding. Zo gaat de Zwitserse stookmethode de ontwikkeling van roet tegen.Ideaal om een zwarte kachelruit te voorkomen.

 

  • Goed rookkanaal. Voor een schone verbranding is een goed en modern rookkanaal essentieel. Het rookkanaal heeft grote invloed op de verbranding van je houtkachel. Een onjuist of slecht rookkanaal kan onnodig veel roetaanslag veroorzaken.

 

  • Schone schoorsteen. Het vegen van de schoorsteen komt niet alleen de brandveiligheid ten goede, maar zorgt ook voor een betere verbranding. Veeg daarom minstens een keer per jaar de schoorsteen.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief. Krijg direct 5% korting op alles

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.