Hoe werkt de luchttoevoer van een houtkachel?
Bij het stoken van een houtkachel spelen verschillende factoren een rol, zoals de kwaliteit van het hout, de temperatuur en natuurlijk de aanwezigheid van zuurstof. Zonder zuurstof kan een houtkachel immers niet branden. Maar hoe komt die zuurstof eigenlijk bij het vuur terecht? In dit artikel duiken we dieper in de werking van de luchttoevoer bij houtkachels.
Twee soorten systemen
Als het gaat om de luchttoevoer bij houtkachels, kunnen we een onderscheid maken tussen twee hoofdsystemen: open en gesloten. Bij een open systeem haalt de kachel de benodigde zuurstof rechtstreeks uit de ruimte waarin hij staat. Een gesloten systeem daarentegen maakt gebruik van een externe luchttoevoer, waarbij de zuurstof van buitenaf wordt aangevoerd.
Voordelen van het open systeem
Traditionele houtkachels werken meestal met een open systeem. De kachel zuigt lucht aan uit de kamer, die vervolgens via het rookkanaal weer naar buiten gaat. Deze 'trek' is essentieel om het vuur brandende te houden en de rook af te voeren. Het open systeem heeft als voordeel dat het relatief eenvoudig is en dat je kunt genieten van het zicht op de vlammen door de raampjes in de kachel.
Nadelen van het open systeem
Er kleven echter ook enkele nadelen aan het open systeem. Zo is een goede ventilatie van de ruimte cruciaal, omdat de kachel concurreert met de bewoners om de beschikbare zuurstof. Daarnaast kan er door het open systeem een lichte tocht ontstaan in de kamer. Ook is het rendement van deze kachels vaak lager dan bij gesloten systemen.
Het gesloten systeem
Steeds vaker zie je houtkachels met een gesloten systeem en externe luchttoevoer. Hierbij komt de zuurstof voor de verbranding van buiten via een aparte kachelpijp. Dit heeft als voordeel dat de kachel niet 'vecht' om zuurstof met de bewoners en dat er minder ventilatie nodig is. Bovendien is het rendement van deze kachels hoger en is er minder kans op tocht in de kamer.
Wanneer een gesloten systeem?
In sommige situaties is een open systeem simpelweg niet mogelijk of wenselijk. Denk aan extreem goed geïsoleerde woningen, waarbij een traditionele kachel te veel warmte zou produceren. Ook bij woningen met mechanische ventilatie, een warmte-terugwininstallatie of een open keuken met afzuigkap is een gesloten systeem de enige optie. Bij deze systemen ontstaat er anders een onderdruk in huis, waardoor rook in de woonkamer terecht kan komen.
Kies de juiste houtkachel voor jouw situatie
Het type woning, de isolatie, de aanwezigheid van andere ventilatiesystemen en jouw persoonlijke voorkeuren spelen allemaal een rol. Bij het selecteren van een houtkachel is het verstandig om rekening te houden met het type kachelhout dat je wilt gaan stoken. Twijfel je over wat de beste keuze is voor jouw situatie? Neem dan contact op met onze specialisten.