Menu
0
14Dec2020
Kachelruit schoonmaken

Kachelruit schoonmaken

Kachelruit schoonmaken voor houtkachels

Kun je de vlammen in de houtkachel niet meer goed zien door het vieze ruitje? Dat is natuurlijk hartstikke zonde, want juist het vlammenspel maakt een houtkachel zo sfeervol. Het stoken van hout zorgt ervoor dat de kachelruit regelmatig onder het roet komt te zitten, waardoor het nodig is om dit ruitje schoon te maken. Maar wat is nou de beste manier op de kachelruit schoon te maken? Wij geven in onderstaand artikel tips voor het schoonmaken van de kachelruit voor houtkachels.

Ruit van de houtkachel schoonmaken doe je zo

Bij alle houtkachel krijg je te maken met roetvorming. Zelfs bij duurdere merken met een speciale techniek om dit zoveel mogelijk te voorkomen is het nodig om af en toe het ruitje schoon te maken. Het schoonmaken van het glas is geen ingewikkelde klus. Toch is het handig om te weten hoe je dit het beste kunt doen.

Kan jij het vlammenspel niet meer zien door al dat roet? Dan is het soms mogelijk om de roetdeeltjes los te branden door de kachel op vol vermogen aan te zetten. In de meeste gevallen is het nodig om het ruitje handmatig schoon te maken in deze stappen:

  • Maak krantenpapier of een keukenpapiertje een beetje nat en verkreukel het.
  • Doop het papier in de as om vervolgens tegen het glas te wrijven.
  • Door dit een aantal keer te herhalen komen alle roetdeeltjes los.
  • Tot slot kan je met een doekje of een stuk papier al het roet gemakkelijk weg poetsen.

Werkt bovenstaande methode niet? Dan kun je ook altijd nog kachelruitreiniger gebruiken om het glas mooi schoon te krijgen.

Roetaanslag voorkomen

Je kan roetaanslag op de kachelruit van je houtkachel nooit helemaal voorkomen, maar er zijn wel een aantal tips om de aanslag te beperken. Het belangrijkste daarbij is het zorgen voor een goede verbranding. Hieronder geven we een aantal tips om roetaanslag te beperken:

  • Droog en schoon hout (zonder hars) is het beste om roetaanslag te voorkomen. Is hout nat, vies of bevat het hout veel hars? Dan zal dit voor extra roetaanslag zorgen.
  • Om goed te branden heeft een kachel genoeg trek nodig. Het is dan ook noodzakelijk om een juist rookkanaal aan te leggen, waardoor er genoeg trek ontstaat en de kachel dus het best brandt.
  • Een andere manier om roetaanslag op de kachelruit te voorkomen is de kachel om zoveel mogelijk vermogen laten branden. Als je de kachel teveel smoort, oftewel het afknijpen van de luchttoevoer, dan heeft dit als gevolg dat de verbranding minder wordt.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief. Krijg direct 5% korting op alles

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.