Menu
0
07Mar2023
Schoorsteenbrand voorkomen

Schoorsteenbrand voorkomen

Wil jij graag een houtkachel in jouw huis plaatsen of heb jij momenteel een houtkachel en wil je zeker weten dat je deze goed onderhoudt? Dan hebben wij een aantal handige tips die helpen om schoorsteenbranden te voorkomen. Ook geven deze tips je een goed beeld over het werk wat er bij komt kijken wanneer je een kachel in huis hebt of gaat laten plaatsen. 

Wat voor materiaal gebruik je om te stoken?

Het klinkt verleidelijk om verschillend afvalmateriaal in het vuur van jouw houtkachel te gooien. papier, oude kranten, reclamefolders of ander dergelijk materiaal lijkt goed te zijn om te verbranden in de kachel, maar in de realiteit is dit geen slimme zet. Het gebruik van deze materialen kunnen een onvoorspelbare en heftige vlam veroorzaken. Dit kan in een ernstig geval resulteren in een brand. Gebruik daarom alleen droog hout dat onbehandeld is. 

Het schoonmaken van de schoorsteen

De rook van het vuur wordt met behulp van de schoorsteen naar buiten gebracht. Het is belangrijk dat je ieder jaar zorgt dat jij de schoorsteen grondig laat schoonmaken. Het is verstandig om hier een professionele schoorsteenreiniger voor in te huren. Zo weet je zeker dat de schoorsteen grondig wordt schoongemaakt. Wanneer jij de schoorsteen niet regelmatig schoonmaakt, kan hier oud vuil in blijven hangen, wat voor een verstopping kan zorgen. Dit is een van de meest voorkomende redenen voor een schoorsteenbrand. Maak jouw schoorsteen vaker dan 1 keer per jaar schoon wanneer de kachel met grote regelmaat wordt gebruikt.

Stook alleen wanneer jij erbij bent

Dit is een voorspelbare maar belangrijke reminder. Zorg dat je altijd bij de kachel bent wanneer je deze stookt. Vuur is en blijft een onvoorspelbare kracht. Wanneer jij bij de open haard bent, kan je direct ingrijpen wanneer er iets gebeurt. Wij raden ook aan om het stoken te vermijden wanneer het erg mistig buiten is. De rook kan mogelijk niet goed weggaan, wat kan resulteren in meer rook binnenshuis. En denk hierbij vooral ook aan de overlast die je veroorzaakt.

Weet wat je doet: een veilig vuur maken

Er zijn verschillende technieken in hoe je een vuur in de kachel kan maken. De Zwitserse manier van stoken wordt gezien als de meest veilige techniek. Bij deze techniek leg je een dik blok hout op de bodem. Bovenop deze laag leg je aanmaakhout en boven deze laag leg je sprokkelhout met een aanmaakblokje. Deze techniek zorgt ervoor dat er bij het aanmaken niet onnodig veel rook wordt gecreëerd. Ook heb jij bij deze techniek meer controle over het vuur.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief. Krijg direct 5% korting op alles

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.