Menu
0
09Mar2021
Stoken op de Zwitserse methode

Stoken op de Zwitserse methode

De laatste tijd wordt er weer veel over geschreven in de media: overlast door houtkachels in met name woonwijken. Er zijn veel manieren om deze vervuiling tegen te gaan en wij hebben daarom de volgende blog geschreven over schoner stoken. Dit samen met de Zwitserse methode zorgt voor schoner stoken.

De Zwitserse stookmethode is een methode waarbij de kachel van boven naar onder wordt aangestoken. In deze blog leggen we hier stap voor stap uit hoe dit werkt, De Zwitserse stookmethode is eigenlijk omgekeerd stoken. De meeste mensen steken hun kachel van onderen aan, terwijl het bij deze methode juist de bedoeling is dat het vuur van boven aansteekt. Deze Zwitserse methode is uiteindelijk schoner omdat er een volledige verbranding ontstaat.

Stappenplan Zwitserse stookmethode

1. Zorg altijd voor droog hout.

Droog hout heeft een vochtpercentage tussen de 15% en 20%. Gebruik daarom nooit vers gekapt hout. Hout moet gemiddeld 1-2 jaar liggen voordat het kan worden gebruikt om te stoken.

2. Zet de luchttoevoer volledig open

Voordat de vlam erin gaat zet je de luchttoevoer volledig open. Naarmate het vuur straks lekker brand kan deze langzaam worden teruggeschoven naar minder toevoer.

3. Grote blokken onder, kleinere daarboven

Grote blokken dienen onderin de kachel te worden geplaatst. Daarbovenop kruislings kleinere blokken. Vervolgens daar bovenop kruislings aanmaakhoutjes. Tot slot een aantal aanmaakblokjes.

4. De deur op een kiertje

Als de aanmaakblokjes zijn aangestoken, zet je de deur van de kachel ongeveer 5 minuten op een klein kiertje.

5. Eenmaal een mooie vlam?

Als het aanmaakthout goed vlam heeft gevat, sluit je de deur. Langzaam zal het vuur naar beneden trekken en de grote blokken die onder aan de stapel liggen aansteken tot een prachtig vlammenspel ziet. Nu kun je genieten van heerlijke stralingswarmte en een mooi vuurspel.

Zwitserse methode van stoken anders dan de traditionele methode

Met de (oude) traditionele methode worden de aanmaakhoutjes kruislings onderop de bodem van de kachel gelegd. Tussen de aanmaakhoutjes worden vervolgens voldoende aanmaakblokjes gelegd. Vervolgens worden een aantal kleinere blokken met een kleine afstand van elkaar op de aanmaakhoutjes gelegd. Daar bovenop dan de grotere blokken. Dit raden wij dus niet meer aan omdat de uitstoot hier simpelweg hoger bij is. Vanaf dus iedereen aan de Zwitserse methode :)

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief. Krijg direct 5% korting op alles

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.