Menu
0
18Oct2022
Kachelonderhoud zelf doen

Kachelonderhoud zelf doen

Het is noodzakelijk je houtkachel regelmatig schoon te (laten) maken. Op deze manier zorg je ervoor dat je kachel een optimaal rendement blijft behouden en je zo schoon mogelijk het hout kunt stoken. Het onderhoud aan je houthaard zelf bijhouden is gelukkig niet al te lastig. Wij geven je vandaag 5 tips die je kunt hanteren om je houtkachel in optimale conditie te houden en veilig te blijven stoken.

Kachelonderhoud zelf doen: 5 tips

  1. Vraag regelmatig een erkende schoorsteenveger om de schoorsteen van je kachel grondig schoon te maken. Dit is een van de weinige klusjes die je zelf niet uit kan voeren, maar die wel enorm belangrijk zijn. Door je schoorsteen te laten reinigen kun je heel wat problemen, waaronder mogelijke schoorsteenbranden, voorkomen.

  2. Gebruik een zachte borstel om de haard te kunnen borstelen. Tijdens zo’n ‘grote beurt’ kun je het opgestapelde as en roet uit de verbrandingskamer van de kachel borstelen. Ruim vervolgens alle restjes op met een veger en blik (niet met de stofzuiger!)

  3. Reinig de wanden van de verbrandingskamer na de grote beurt met een spons. Doe dit niet met water, omdat je zo de kans op roest veroorzaakt. Gebruik ook geen chemische reinigingsmiddelen om deze schoon te maken. 

  4. Maak eventuele ruiten in je kachel schoon. Doe dit met een zachte spons of doek. Papier kan eventueel ook. Doe dit met een glasreinigingsmiddel of een reiniger voor keramische kookplaten. Wrijf de ruiten na het reinigen weer goed droog.

  5. Loop alle dichtingen van de kachel na. Deze zijn te controleren door vuur te stoken in de kachel en de luchttoevoer binnen de kachel te minimaliseren. Als de vlammen net zo hard blijven branden als met een hogere luchttoevoer, weet je dat er ergens lucht via kieren binnen komt dringen. Je kunt ook iets accurater testen met een A4’tje. Deze stop je tussen de deur van de kachel en de kachel zelf. Als het A4’tje niet beweegt, is de afdichting nog prima.

  6. Smeer regelmatig de scharnieren die aan de deuren bevestigd zitten. Zo blijven de deurtjes makkelijk te openen en te sluiten. 
  7. Stook zo efficiënt mogelijk. Door met goed hout en op de juiste temperatuur te stoken, verbrand je het hout in de kachel op de best mogelijke manier. Zo is er een minder grote kans dat fijnstof of andere nare deeltjes vrijkomen en blijft je kachel langer mooi en schoon.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief. Krijg direct 5% korting op alles

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.