Menu
0
22Jan2024
Houtrook: wat is het precies?

Houtrook: wat is het precies?

Een houtkachel in huis maakt de winter een stuk aangenamer voor jouw hele gezin. Daarnaast is het ook een van de meest milieuvriendelijke kachels waarmee jij jouw huis kan verwarmen. Wil jij een houtkachel laten plaatsen in jouw woonkamer? Dan is het belangrijk om rekening te houden met een aantal bijzaken. Een van deze bijzaken is houtrook. Wij leggen je graag meer uit over wat het is en wat je er tegen kunt doen.

Wat is houtrook precies?

Houtrook is het rook wat wordt gecreëerd wanneer je hout aan het verbranden bent. Het komt dus voor bij een houtkachel, maar kan ook voorkomen bij een vuurkorf of open haard. Houtrook bestaat uit verschillende soorten deeltjes gas en chemicaliën die vrijkomen tijdens het branden. Deze deeltjes zijn zo fijn van formaat, dat we ze niet in ons blote oog kunnen zien. Wel zien we, in geval van veel houtrook, dat deze de lucht donker kleuren. Ze hebben namelijk een grijze kleur. De hoeveelheid houtrook die vrijkomt tijdens het gebruik van een houtkachel heeft met verschillende factoren te maken. Het type hout dat je gebruikt heeft hier de grootste invloed op. Desondanks is het onmogelijk om een houtkachel te gebruiken zonder enige productie van houtrook.

Is houtrook slecht voor de gezondheid?

Zoals we al kort hebben benoemd, bestaat houtrook uit extreem kleine deeltjes. Deze deeltjes zijn zo fijn dat wij ze makkelijk kunnen inademen wanneer we blootgesteld worden aan de rook. Wanneer je extreem veel houtrook inademt en dit op grote regelmaat hebt, dan moet je rekening houden met een vergroot risico op gezondheidsproblemen. Het kan namelijk jouw luchtwegen irriteren, zorgen voor meer hoest en kortademigheid. In de meest extreme gevallen kan astma of hartproblemen het gevolg zijn. Dit klinkt ernstig. Maar bij normaal gebruik van de houtkachel wordt je zeker niet altijd blootgesteld aan dergelijke risico's. Wel toont dit aan dat het dus erg belangrijk is om goed houtvuur te gebruiken, goed het vuur te controleren en regelmatig jouw houtkachel te onderhouden.

Het voorkomen van houtrook

Het voorkomen van houtrook is onmogelijk. Rook is een bijproduct van het branden van hout en kan dus nooit volledig geëlimineerd worden. Wel zijn er verschillende manieren om de hoeveelheid houtrook zo minimaal mogelijk te houden. Zorg dat je kwalitatief hout gebruikt dat vrij is van chemicaliën, bewerking of verf. Daarnaast is het belangrijk dat je het haardhout goed laat drogen. Over het algemeen raden we aan om alleen schoon hout te gebruiken wat minimaal 2 jaar gedroogd is. De laatste tip is om jouw houtkachel regelmatig schoon te maken. De aanwezigheid van te veel resterend as kan ook resulteren in de productie van houtrook.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief. Krijg direct 5% korting op alles

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.