Menu
0
16Mar2021
Haardhout drogen

Haardhout drogen

Haardhout drogen: zo doet u dat!

Wist u dat droog haardhout zorgt voor een hoger rendement én een schonere verbranding? Het stoken van droog haardhout is dan ook essentieel om op een verantwoorde manier te kunnen stoken. Brandhout heeft het beste rendement bij 15% vochtigheid, terwijl vers gekloofd hout circa 50% vocht bevat. Dit is helaas niet in een paar dagen droog. Meestal duurt het drogen 1 tot 2 jaar. Wilt u meer weten over hoe u haardhout het beste kunt drogen?

Hoe kunt u haardhout drogen?

Voor het drogen van haardhout is het belangrijk om rekening te houden met een aantal punten. Eén van de belangrijkste punten is bescherming tegen weersinvloeden, zoals regen, sneeuw en hagel. Al het water dat op het hout komt, moet opnieuw opdrogen. Daarom is het essentieel om het haardhout op te slaan onder een overkapping of onder een zeil. Kiest u voor een zeil? Dan is het belangrijk dat de stapel niet volledig wordt afgedicht, want er moet wind bij kunnen komen om het hout te drogen.

Ook is het belangrijk dat het hout ongeveer 20 centimeter los van de grond opgeslagen wordt. Zo voorkomt u dat er vocht in het haardhout kan trekken. De wind zorgt ervoor dat de vochtige lucht wordt afgevoerd. Een ideale oplossing is het gebruiken van een pallet voor onder het haardhout.

Een ander belangrijk punt is dat u het haardhout in de breedte stapelt, zodat de wind door uw haardhout kan waaien. Dit zorgt ervoor dat het hout sneller droogt. Het beste kunt u kiezen voor meerdere stapels met tussenruimte.

Tips om voor droog brandhout

Naast bovenstaand advies hebben we nog een aantal effectieve tips om het haardhout sneller te laten drogen. Zo zorgt het klieven van hout in kleine blokken ervoor dat het sneller droogt. Het is misschien meer werk maar het hout droogt sneller. Verder is een open plek in de buitenlucht ideaal, dus niet tegen de muur of in de garage.

Waarom is droog hout belangrijk?

Een goede haardhout opslag waarborgt de kwaliteit van het hout. Zo zorgt droog brandhout voor een schonere verbranding, een beter rendement en kunt u het langer bewaren. Maar waarom is het stoken van droog hout van belang? Wij hebben de belangrijkste redenen op een rijtje gezet.

  • Meer warmte
    Wanneer u hout stookt dat onvoldoende gedroogd is, dan verdampt het water. Dit kost tijdens de verbranding warmte. Droog haardhout zorgt ervoor dat u maximaal profiteert van de warmte die vrijkomt bij verbranding.

  •  Beter voor het milieu (en uw kachel)
    Het verbranden van nat hout heeft als gevolg dat er veel waterdamp vrijkomt. Dit neemt zoveel ruimte in de verbrandingskamer in dat de verbrandingslucht wordt verdrongen. Dit zorgt voor een slechte verbranding doordat de zuurstof zich slecht mengt met het houtgas, waardoor het houtgas onverbrand de kachel kan verlaten. Zowel de schoorsteen als het milieu wordt hierdoor sterk vervuild.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief. Krijg direct 5% korting op alles

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.