Menu
0
14Jan2021
Houtkachel of pelletkachel: voor- en nadelen op een rijtje

Houtkachel of pelletkachel: voor- en nadelen op een rijtje

Verschil tussen houtkachels en pelletkachels

Deze kachels hebben een aantal sterke overeenkomsten, ondanks dat verschillen ze enorm van elkaar. Zo is een houtkachel een kachel die één ruimte verwarmt als gevolg van houtblokken die erin worden verbrand. Om de verbrandingskamer zo snel mogelijk heet te krijgen is een houtkachel voorzien van een luchttoevoer. Deze luchttoevoer is nodig om goed te kunnen branden.

De pelletkachel is eigenlijk een soort moderne variant van de houtkachel. Met een pelletkachel is het mogelijk om één of meerdere kamers te verwarmen. Bij meerdere kamers heet dit kanalisatie. In een pelletkachel worden cilindervormiger houtkorrels verbrand. Een groot verschil ten opzichte van de houtkachel is dat een pelletkachel werkt op stroom. De moderne techniek aanwezig in de binnenkant zorgt ervoor dat je alleen maar de gewenste temperatuur hoeft in te stellen. Vervolgens worden de houtpellets vanuit de voorraadkamer aangevuld en gedoseerd verbrand. De uitstoot van een pelletkachel bevat minder schadelijke stoffen dan die van een houtkachel.

Voor- en nadelen van een houtkachel

De belangrijkste voordelen en nadelen van een houtkachel hebben we hieronder voor je verzameld.

Voordelen houtkachel

 • Extra sfeer. Het prachtige vlammenspel en de heerlijke stralingswarmte van de houtkachel maakt veel Nederlanders blij op een koude winterdag. Niets voegt meer sfeer toe aan je woonkamer dan een brandende houtkachel. Een brandende houtkachel heeft iets romantisch.
 • Hout is een goedkope brandstof. Een kuub haardhout is relatief goedkoop en vrijwel elke bouwmarkt verkoopt het wel. Wil je nog goedkoper stoken? Dan kan je ervoor kiezen om zelf hout te kloven. Houd wel rekening met de droogtijd.
 • Kenmerkende geur van hout. Het verbranden van haardhoutblokken heeft een kenmerkende geur. Veel mensen vinden dit lekker ruiken.
 • Goedkoop in aanschaf. Een houtkachel is relatief een stuk goedkoper in aanschaf dan andere verwarmingsinstallaties. Ook als je deze vergelijkt met de aanschaf van een gashaard of pelletkachel.

Nadelen houtkachel

 • Veroorzaakt rook. Het verbranden van houtblokken kan rook veroorzaken. Zeker als het windstil is, dan kan dit in de buurt blijven hangen. Dit kan overlast bij de buren veroorzaken.
 • Schadelijke stoffen. Tijdens de verbranding van hout ontstaan er schadelijke stoffen, waaronder fijnstof. Dit kan de luchtkwaliteit behoorlijk verslechteren.
 • Meer werk. Een houtkachel vergt over het algemeen iets meer werk dan andere kachel. Denk bijvoorbeeld aan het hout klieven, stapelen, drogen en naar binnen tillen. Ook moet een houtkachel regelmatig onderhouden worden.

Voor- en nadelen van een pelletkachel

Om een juiste vergelijking met een houtkachel te maken hebben we hieronder de belangrijkste voor- en nadelen van een pelletkachel voor je opgesomd.

Voordelen pelletkachel

 • Hoog rendement. Ten opzichte van een houtkachel heeft een pelletkachel een hoger rendement. Dit komt doordat de houtpellets gemaakt worden van zuiver houtafval. Dit maakt pellets de ideale brandstof voor maximale warmte. Daarnaast hebben ze een schone verbranding. Er blijft dus vrijwel gaan as over.
 • Gebruiksvriendelijk. De bediening van een pelletkachel is bijzonder makkelijk. Na het instellen van de gewenste temperatuur volgt de ontsteking en het aanvullen van de pellets automatisch. Soms is het zelfs mogelijk om de kachel op afstand te bedienen.
 • Minder tillen. Bij een houtkachel moet er regelmatig even hout gehaald worden. Bij een pelletkachel hoef je de voorraadkamer slechts eens per dag te vullen.

Nadelen pelletkachel

 • Duur. Een pelletkachel is relatief een stuk duurder in aanschaf dan bijvoorbeeld een houtkachel. Hou er wel rekening mee dat een pelletkachel een hoger rendement heeft en pellets een goedkopere brandstof zijn dan haardblokken.
 • Onderhoud. Net als elke kachel heeft ook een pelletkachel het onderhoud nodig, echter wordt het onderhoud van een pelletkachel nog wel eens onderschat. Zo is het bijvoorbeeld nodig om wekelijks de verbrandingskamer te stofzuigen. Daarnaast moet de kachel jaarlijks door een professional gecontroleerd worden.
 • Geluid. Een pelletkachel is voorzien van een schroefmotor om automatisch pellets aan te vullen en een ingebouwde ventilator om de warme lucht de woning in te blazen. Beide onderdelen kunnen geluid maken.
 • Minder sfeer. De vlam van een pelletkachel is niet te vergelijken met het prachtige vlammenspel in een houtkachel. De vlam van een pelletkachel is namelijk een stuk kleiner.
 • Stroomverbruik. Om te kunnen draaien verbruikt een pelletkachel stroom. Dit brengt natuurlijk energiekosten met zich mee. Daartegenover staat natuurlijk wel het hogere rendement van een pelletkachel en de besparing op stookkosten.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief. Krijg direct 5% korting op alles

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.