Menu
0
22Dec2020
Wat kost een kuub hout?

Wat kost een kuub hout?

Wat kost een kuub hout?

Heb jij een houtkachel in huis? Dan heb je uiteraard kwalitatief haardhout nodig om te stoken. Haardhout is tegenwoordig overal verkrijgbaar, bijvoorbeeld bij webwinkels, bouwmarkten en benzinestations. Om goed te kunnen stoken is kwalitatief haardhout nodig, maar hoe bepaal je de kwaliteit van hout? En wat kost een kuub hout ongeveer? Je leest het in onderstaande blog.

Hoeveel is een kuub hout?

Haardhout wordt vaak geleverd per kuub. Een kuub wordt aangegeven met het symbool m3 en is de afkorting voor een kubieke meter. Zo is 1 kuub dus een kubus van 1 bij 1 bij 1 meter (oftewel 1m3).

Hout kan op twee verschillende manieren geleverd worden, namelijk gestapeld of losgestort. Dit zegt niets over de kwaliteit van het hout, maar het verschil zit hem in hoe de kuub hout gevuld wordt. Bij een kuub gestapeld hout worden de haardhoutblokken netjes op de pallet gestapeld, waardoor de ruimte optimaal wordt benut. Bij los gestort hout worden de houtblokken in een stalen kooi, bigbag of aanhanger gegooid. Dit betekent dat er meer lege ruimte zit tussen de blokken hout. De kuub wordt in dus niet optimaal benut. Hou er rekening mee dat een kuub gestapelde houtblokken ongeveer twee keer zoveel haardhout bevat als een kuub los gestort hout.

Waar zit het prijsverschil in?

De kosten voor een kuub hout kunnen erg verschillen. Het prijsverschil kan hem zitten in de manier waarop het haardhout geleverd wordt, zoals we hierboven hebben uitgelegd. Maar vaak zit er ook een flink prijsverschil in houtsoorten. Zo is essenhout (hardhout) die vaak wat duurder is dan elzenhout (zachthout). De meest gestookte houtsoort in Nederland is essenhout. Hou bij het kopen van haardhout altijd in je achterhoofd dat goede kwaliteit niet alleen gunstig is voor de houtkachel, maar ook voor jouw gezondheid én het milieu!

Wat kost een kuub hout ongeveer?

Haardhout kan verdeeld worden in verschillende soorten, namelijk: losgestort nat, losgestort droog haardhout en gestapeld droog haardhout.

  • Losgestort nat haardhout. De goedkoopste optie is losgestort nat haardhout, dit kost gemiddeld €50 per kuub. Echter raden wij af om nat haardhout te stoken, dit brengt namelijk meerdere nadelen met zich mee. Namelijk een bevuild rookkanaal, teer- en roetresten in de haard en veel onverbrande stoffen in de lucht. Daarom is het aangeraden om nat hout eerst minimaal twee jaar te laten drogen. 

 

  • Losgestort droog haardhout. Dit is droog haardhout dat losgestort wordt geleverd, waardoor er meer ruimte onbenut wordt in de kuub.Gemiddeld kost een kuub losgestort droog haardhout €90.

 

  • Gestapeld droog haardhout. Dit hout wordt gestapeld in een kuub geleverd, waardoor de kuub maximaal wordt gevuld met haardhout. Een kuub gestapeld hout is vaak twee keer zoveel als een kuub losgestort hout. Gemiddeld kost een kuub gestapeld hout €200.

 
Wij adviseren om altijd te kiezen voor goed gedroogd hout. Dit brandt niet alleen veel beter, maar is daarnaast ook milieuvriendelijker. Heb je vragen over het stoken van een houtkachel? Neem gerust contact op met onze klantenservice!

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief. Krijg direct 5% korting op alles

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.