Menu
0
09Mar2021
Hoe verminder ik de uitstoot van mijn houtkachel?

Hoe verminder ik de uitstoot van mijn houtkachel?

Hoe verminder ik de uitstoot van mijn houtkachel?

Een houtkachel stoken op een koude winteravond is natuurlijk heel knus. Maar er komt meer uitstoot van fijnstof en CO2 vrij dan je misschien denkt. Gelukkig zijn er veel manieren om de uitstoot van een houtkachel te verminderen. Lees hier onze 8 tips.

  1. Laat brandhout drogen.

Is je brandhout te nat? Dan levert dat meer uitstoot. Ook geeft het hout veel minder warmte af. Laat je brandhout daarom drogen, het liefst minimaal 2 jaar. Doe dit op een droge plek waar genoeg lucht bij het hout kan.

  1. Kies de juiste boomsoort als brandhout.

Het beste brandhout is hardhout. Denk bijvoorbeeld aan eik, beuk of es. Deze soorten branden langer en geven veel meer warmte af. Een alternatief is zachter hout, zoals berken en wilgen. Maar zorg er dan wel voor dat je het goed droogt. Hout van sparren of dennen raden we af. Het hars van de boom blijft namelijk plakken aan de schoorsteen en wat meer roetafzet veroorzaakt.

  1. Hak korte houtblokken

Hak je zelf je brandhout? Zorg er dan voor dat de houtblokken niet te lang zijn om contact met de zijkant van de kachel te voorkomen. Dit geeft namelijk extra roetafzet. Bovendien brandt gehakt hout beter dan bijvoorbeeld ronde takken. Dit komt doordat er een groter contact is met het vuur.

  1. Let op ecolabels

Koop je brandhout via een leverancier? Let dan op ecolabels die aanduiden dat het hout komt uit gebieden met duurzaam bosbeheer.

  1. Gebruik natuurlijke aanmaakblokjes

Wil je de uitstoot van je kachel verminderen? Gebruik dan geen krantenpapier om het vuur aan te maken. In het papier zit inkt dat schadelijke stoffen uitstoot als je het verbrandt. Daarnaast blijft de inkt plakken aan de schoorsteen. Ons advies is om daarom natuurlijke aanmaakblokjes te gebruiken.

  1. Plaats de blokjes bovenop de brandstapel

Wist je dat de uitstoot van fijnstof het grootst is op het moment dat je de houtkachel aansteekt? Als je de aanmaakblokjes bovenop de brandstapel plaatst, gaat er 73% minder fijnstof de lucht in. Slechts een kleine verandering van het aanmaken van vuur, maar met een grote impact. Meer hierover in onze blog over het stoken op de Zwitserse methode.

  1. Let op zwarte ruiten

Als de ruiten van je houtkachel zwart worden, dan is dit een teken van een slechte verbranding. Pas dan de luchttoevoer van de kachel aan. Dit geldt ook voor veel rook uit de kachel of een sterke geur. Dit zijn ook tekenen van slechte verbranding waardoor de uitstoot met schadelijke stoffen omhoog gaat.

  1. Luister naar het RIVM-advies

Luister altijd naar het advies van het RIVM. Op dagen dat het windstil is of dagen met mist geeft het RIVM soms zelfs aan dat je niet mag stoken. Volg altijd het advies. Vooral mensen met astma of andere problemen met de luchtwegen kunnen hier behoorlijk last van hebben. Dit wil je natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen.

Probeer deze tips toe te passen om de uitstoot van je houtkachel te verminderen. Zo kan jij toch genieten van je houtkachel met minder uitstoot voor je omgeving.

 

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief. Krijg direct 5% korting op alles

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.