Menu
0
23Mar2021
Haardhout opslag

Haardhout opslag

Wilt u een haardhout opslag om hout te drogen? Dan is een goede houtopslag essentieel voor droog brandhout. Met een goede opslag voorkomt u schimmelvorming, waardoor uw brandhout lang van hoge kwaliteit blijft. Bovendien zorgt dit voor een hoog rendement tijdens het stoken. Maar wat is een goede houtopslag? En waar moet u op letten bij hout drogen? In dit artikel geven we vijf tips.

1. Vochtarm opslaan

Van groot belang om haardhout voor uw houtkachel goed te bewaren is een vochtarme plek. Op een vochtarme plek kan vocht niet bij het hout komen, waardoor schimmelvorming wordt voorkomen. Daarnaast is een vochtarme opslag ook essentieel voor een goede brandbaarheid. Het beste kunt u hout bewaren onder een houtopslag met overkapping in de tuin, maar ook in de garage is een goede optie.

2. Kies voor een buiten houtopslag

Veel mensen denken dat binnen haardhout opslaan ervoor zorgt dat hout sneller droogt. Dit geldt enkel bij droge houtsoorten met een vochtigheid van minder dan 20 procent. Haardhout kunt u het beste in de buitenlucht opslaan onder een overkapping. De combinatie van wind en zon zorgt ervoor dat het hout gedroogd wordt. Vers gekapt haardhout heeft ongeveer 1 tot 2 jaar nodig om te drogen. 

3. Bescherming tegen weerselementen

Een goede haardhout opslag houdt het hout buiten bereik van regen, sneeuw en hagel. Deze weerselementen zijn funest voor haardhout, waardoor een overkapping essentieel is. Houd daarbij ook rekening met de windrichting. In Nederland valt de regen doorgaans uit het zuidwesten, waardoor het verstandig is om een andere richting als open kant van de opslag te kiezen.

4. Bewaar haardhout boven de grond

Om vocht minder kans te geven om het materiaal te bereiken en in het hout te trekken is het van belang om haardhout minstens 10 centimeter boven de grond op te slaan. Direct contact met de bodem kan funest zijn voor uw brandhout. Leg bijvoorbeeld een paar balken of een pallet onder de houtstapel. 

5. Zorg voor een goede stapeling

Met een goede haardhout opslag bent u er nog niet. Ook een goede stapeling is essentieel. Het vocht uit het hout wordt het beste verdampt door de uiteinden van het hout, daarom is het van belang om het hout zo te stapelen dat de uiteinden naar buiten gericht zijn. Ons advies is om het haardhout niet te diep te stapelen. Maximaal twee blokken diep en de rest in de breedte. Dit zorgt ervoor dat de wind makkelijker door de houtstapel heen kan blazen, waardoor het hout sneller droogt en goed brandbaar blijft.

Met bovenstaande tips heeft u waarschijnlijk mooi droog hout en stookt u niet alleen fijner maar ook schoner. En dan nu: de fik erin. Hier vindt u onze kachels.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief. Krijg direct 5% korting op alles

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.