Menu
0
12Dec2023
Geveldoorvoer houtkachels

Geveldoorvoer houtkachels

Wil jij graag een houtkachel plaatsen in huis en ben jij benieuwd naar de mogelijkheden? Om veilig gebruik te maken van een houtkachel, heb je een afvoer nodig. Dit zorgt ervoor dat de rook die door het vuur geproduceerd wordt via een rookkanaal naar buiten wordt geleid. Zo heb jij binnenshuis geen last van rook of rooklucht. Veel mensen vragen zich af of het mogelijk is om een geveldoorvoer te gebruiken als rookkanaal. Wij beantwoorden deze vraag graag voor jou in dit artikel.

Wat is een geveldoorvoer?

Bij een geveldoorvoer wordt er eigenlijk een verbinding gemaakt van de haard naar de gevel. De rook wordt dus via de muur naar buiten gestuurd. Ondanks dat dit klinkt als een oplossing, is het nog de vraag of je dit daadwerkelijk kan gebruiken als afvoer bij een houtkachel.

Kan je de geveldoorvoer gebruiken bij een houtkachel?

Ondanks dat het een hele fijne oplossing zou zijn, aangezien er op deze manier geen afvoer gemaakt hoeft te worden naar het dak, is dit helaas niet mogelijk. Er zijn verschillende redenen waarom dit niet mogelijk is. Wij leggen deze graag voor je uit.

Allereerst is het belangrijk om te weten dat een geveldoorvoer niet genoeg trek geeft voor een houtkachel. Een houtkachel heeft trek nodig om goed te branden. Bij een geveldoorvoer wordt deze trek afgekapt en geniet jij niet van een lekker vuurtje. Een andere reden, en daarnaast ook de belangrijkste reden, is dat de regelgeving duidelijk zegt dat het rookkanaal voor een houtkachel altijd naar het hoogst mogelijke uitmondingsgebied moet gaan. Dit betekent in het geval van een huis dus dat het naar het dak moet gaan.

Het is wel mogelijk om een geveldoorvoer te creëren met daaraan een rookkanaal die langs de gevel bevestigd is. Het aanbrengen van kachelpijpen langs de gevel tot aan het hoogst mogelijke uitmondingsgebied is dus de enige mogelijkheid. Een kachelpijp voor buiten moet altijd dubbelwandig geïsoleerd zijn. Is dit niet het geval? Dan koelt de rook in de kachelpijp zo snel af dat ze niet meer opstijgt met als gevolg dat het in de kamer terechtkomt. Voor het aanbrengen van kachelpijpen aan de buitenzijde is het verplicht om bij de gemeente te informeren of een vergunning vereist is.

Welke haard kan wel gebruik maken van een geveldoorvoer?

Ben jij specifiek op zoek naar een haard die wel gebruik kan maken van een geveldoorvoer? Dan is jouw beste kans een gashaard. Let er wel op dat het geen garantie is dat het altijd mogelijk is. Er zijn een aantal strenge regelgevingen rondom de geveldoorvoer die bepalen waar en hoe deze geplaatst mag worden. Het is dus pas vast te stellen of het mogelijk is nadat een adviseur jouw situatie heeft bekeken. 

Is het mogelijk bij een pelletkachel?

Vaak denken mensen dat de geveldoorvoer bij een pelletkachel wel mogelijk is. Ook bij de pelletkachel is dit echter niet mogelijk. Hier geldt dezelfde redenering als bij de houtkachel, de afvoer moet naar het hoogst mogelijk punt gaan. Zowel bij een pelletkachel en houtkachel wordt dus gebruikgemaakt van een dakdoorvoer.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief. Krijg direct 5% korting op alles

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.