Menu
0
28Nov2023
As uit de houtkachel: waar laat je het?

As uit de houtkachel: waar laat je het?

Het hebben van een houtkachel is geweldig. Het is een van de goedkoopste manieren om jouw woonkamer te voorzien van een heerlijk warme temperatuur. Maar, let er ook op dat er een aantal aandachtspunten zijn rondom het onderhoud en het schoonmaken van een houtkachel die vaak over het hoofd gezien worden tijdens de initiële aankoop. Wij leggen in dit artikel graag voor je uit wat je allemaal moet weten van de houtkachel. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met al het as wat zich in de kachel ophoopt?

Gooi het as nooit weg in de GFT+E

Doordat as afkomstig is van natuurlijk hout, denkt men vaak dat dit geschikt is om te dumpen in de GFT+E container. Hier hoort het echter niet thuis. Het as moet je altijd weggooien in het restafval. Soms kan je wel eens schroeven of andere kleine spijkers terugvinden in het as. Dit zat oorspronkelijk in het hout. Deze onderdelen hoef je niet afzonderlijk te verdelen. Ook dit mag bij het restafval.

Duurzame tips voor het weggooien van as

Wist jij dat je het as niet per se weg hoeft te gooien? Er zijn veel verschillende manieren waar jij het as voor kan gebruiken in en rondom jouw huis. Dit is een duurzame manier om jouw afval te hergebruiken. Voordat je deze tips overneemt in jouw dagelijkse routine, zorg er wel voor dat je zeker weet dat het hout in de houtkachel vrij is van verfsporen of impregneermiddelen.

Gebruik het tegen ongedierte

Heb jij last van mieren, slakken of muizen? Dan is as jouw beste vriend. Deze ongedierte haten as en blijven er het liefst zo ver mogelijk van uit de buurt. Zaai het as een beetje op de plekken waar de slakken of mieren graag lopen en je zult merken dat ze ineens niet meer binnenkomen.

Gebruik het in de tuin

Het as, ondanks dat het vaak gezien wordt als een dood element, zit nog vol met voedzame elementen. As is bijvoorbeeld nog gevuld met kalium. Als jij een tuin of moestuin hebt, dan is het ideaal om het as simpelweg weg te gooien in jouw tuin. Een groot aantal planten hebben kalium, en andere voedingsstoffen in as, namelijk erg nodig. Het as werkt dus als het ware als fertilisatie. Het werkt vooral erg goed voor paprika’s, aardappelen en tomaten. Probeer een goede opslagplek te vinden voor al het as en gebruik dit om in het voorjaar te strooien over jouw tuin. Jouw planten zullen hier lekker van smullen.

Handig om te gebruiken tijdens het schoonmaken

As kan ook goed van pas komen in het huishouden. Met ask kan je namelijk met gemak het kachelruit schoonmaken. Hetzelfde geldt voor het schoonmaken van dof zilver of metalen pannen. Mix het as simpelweg met een beetje water en wrijf het over de plek heen. Mocht je een flinke vetvlek hebben op een steen of op het cement, door bijvoorbeeld de frituur, dan gooi je hier ook een beetje as overheen. Laat het even zitten en veeg het vervolgens op. Jouw vetvlek is niet meer terug te zien.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief. Krijg direct 5% korting op alles

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.