Verleng de levensduur van je houtkachel met deze tips
Een houtkachel is puur genieten. Het creëert een warme en knusse sfeer om bij weg te dromen. Maar je wilt natuurlijk wel dat je er zo lang mogelijk op een veilige en verantwoorde manier van kunt blijven genieten. Dus hoe kan jij zelf de levensduur van jouw houtkachel verlengen?
1. Kies het brandhout dat je gebruikt zorgvuldig
Hetgeen je in de houtkachel stopt is van grote invloed op de levensduur van jouw houtkachel. Een veelgemaakte fout is dat vochtig brandhout wordt gebruikt. Maar dit kan vergaande gevolgen hebben. Zo produceert nat hout meer rook waardoor het rookkanaal verstopt kan raken, brandt het minder goed op zodat de kans op creosootvorming groter is en kan nat brandhout leiden tot beschadigingen aan de brander en andere onderdelen van de houtkachel. Kijk dus goed welk brandhout je aanschaft en waar en hoe je dit opslaat.
2. Controleer en reguleer de temperatuur
Er komt meer bij kijken dan alleen ‘een fikkie stoken’. Ook een houtkachel kan oververhit raken en dat wil je niet. Dat zal de levensduur van de houtkachel verkorten en (brand)gevaarlijke situaties opleveren. Dit kun je voor zijn door de temperatuur goed te controleren en waar nodig bij te stellen.
3. Volg de voorgeschreven instructies op
Ook dit lijkt misschien erg voor de hand liggend. Maar ook hier gaat het keer op keer weer mis. Er zijn niet voor niets voorschriften bij een houtkachel. Volg deze ook. Gebruik de houtkachel alleen onder de omstandigheden die de fabrikant heeft voorgeschreven. Kijk ook naar de onderhoud- en schoonmaakinstructies. Deze instructies zijn niet voor niks opgesteld. Doe er daarom je voordeel mee.
4. Pleeg regelmatig onderhoud
Het klinkt als een open deur. En dat is het eigenlijk ook. Want vrijwel alles heeft onderhoud nodig. Maar toch zou je er van staan te kijken hoeveel houtkachels niet regelmatig worden onderhouden. Het zijn ook misschien niet de leukste klusjes waar je altijd op zit te wachten, maar dat maakt het niet minder nodig.
Zo is het écht nodig om de schoorsteen en het rookkanaal regelmatig schoon te maken om ophoping van vuil en as te voorkomen. Ook kan er creosoot ontstaan. Dat is een chemische stof die vrijkomt wanneer onvolledig opgebrand hout zich ophoopt. Indien dit niet tijdig wordt verwijderd, wordt het risico op brand verhoogd en staat jouw houtkachel een minder lang leven te wachten.
Onder onderhoud valt ook het vervangen van eventuele versleten onderdelen. Zoals elk goed dat wordt gebruikt, is een houtkachel onderhevig aan slijtage. Wees er op tijd bij en voorkom dat er gevaarlijke situaties ontstaan. Het belang van kachelonderhoud mag niet worden onderschat.