Menu
0
25Mar2024
Zelf schoorsteen vegen: verstandig of niet?

Zelf schoorsteen vegen: verstandig of niet?

Heb jij een houtkachel in huis? Dan zal je van tijd tot tijd onderhoud moeten uitvoeren aan de schoorsteen. Het schoonhouden van de schoorsteen zorgt voor veilig en efficiënt gebruik van de kachel. Het doel van schoorsteenvegen is om de ophoop van roet en creosoot te voorkomen en het risico op schoorsteenbrand te verlagen. Ondanks dat het geen verplichting is om dit door een professional te laten uitvoeren, wordt het vaak wel aangeraden. Ben jij benieuwd of je zelf de schoonsteen schoon kunt maken of dat het toch beter is om een expert in te huren? Wij hebben hier de verschillen voor jou op een rijtje gezet.

De voordelen van zelf schoorsteenvegen

Er zijn verschillende voordelen waar je van profiteert wanneer je de schoorsteen zelf schoonveegt. Allereerst bespaart het kosten. Doordat je geen team van experts hoeft in te huren om deze klus te doen, bespaart het je simpelweg geld. Daarnaast kan het een leerzame ervaring zijn om het zelf onder handen te nemen. Het leert je niet alleen nieuwe vaardigheden aan, maar ook kan je meer begrip krijgen over hoe het haardsysteem in elkaar zit en wat er nodig is om het goed te onderhouden. Een laatste voordeel is dat je zelf de controle hebt. Zo weet je zeker dat de klus volledig volgens jouw normen wordt uitgevoerd.

De nadelen van zelf schoorsteenvegen

Er zijn ook verschillende nadelen die bij het zelf schoorsteenvegen komen kijken. Er ligt namelijk altijd een risico op een ongeval op de loer. Het schoonmaken van een schoorsteen kan gevaarlijk zijn, vooral wanneer je deze klus nog nooit eerder hebt uitgevoerd. Je kunt een schoorsteen van binnenuit vegen maar ook vanaf het dak. Dat laatste is vanzelfsprekend niet zonder risico. Dit brengt ons bij het volgende nadeel: de expertise. Het is belangrijk dat al het harde werk beloond wordt met een schone schoorsteen. Een expert weet exact wat er nodig is om een schoorsteen schoon te maken. Een onervaren persoon ziet snel belangrijke aspecten over het hoofd die voor risico’s in de toekomst kunnen zorgen. Denk bijvoorbeeld aan scheuren of verstoppingen. Een laatste nadeel is dat er altijd de kans is dat je de schoorsteen niet goed genoeg hebt schoongeveegd, zelfs wanneer je zo hard je best hebt gedaan. Een onvolledige reiniging brengt nog steeds brandgevaar, wat belangrijk is om mee te nemen in de overweging. 

Schoorsteenvegen uitbesteden of toch zelf doen?

Hoewel het zeker mogelijk is om een schoorsteen zelf te vegen, wordt er niet voor niets aangeraden om professionals in te huren. Tenzij jij beschikt over de apparatuur en van jezelf erg handig bent, is het beter om te kiezen voor een professional. Deze komen de klus voor jouw klaren binnen no-time. Na afloop heb jij de garantie dat de schoorsteen volledig schoongeveegd is en dat de klus in alle veiligheid is uitgevoerd. 

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief. Krijg direct 5% korting op alles

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.