Menu
0
25Aug2022
Waarom Ecodesign?

Waarom Ecodesign?

Wie overweegt een houtkachel aan te schaffen, heeft keuze genoeg. Welke kachels zijn er? Waar moet je op letten en hoe kun je verantwoord stoken?

Strengere eisen aan houtkachels

Vanaf 1 januari 2022 geldt de nieuwe Europese Ecodesign-richtlijn voor hout- en pelletkachels. Die moeten dan aan strengere kwaliteits- en emissie-eisen voldoen voordat fabrikanten ze op de markt mogen brengen. Aanleiding voor deze wetgeving is de te hoge uitstoot van fijnstof en het lage rendement die een meerderheid van de houtkachels op dit moment hebben. Dat heeft een negatieve impact op het milieu en daarnaast gaat er veel warmte door de schoorsteen verloren.

Zo heeft een ouderwetse openhaard een rendement van 10-20%, terwijl een moderne houtkachel met gemak 80-90% haalt. Dit betekent veel meer warmte met veel minder brandstof. Betere technieken zorgen er bij de nieuwe toestellen voor dat schoner wordt gestookt en het rendement hoger wordt. Zo zorgt bijvoorbeeld naverbranding ervoor dat giftige gassen altijd worden verbrand. Hoe vollediger de verbranding, hoe minder uitstoot van fijnstof. De houtkachels die voldoen aan de EcoDesign 2022-wetgevinghebben een rendement van 75% of hoger en de uitstoot van fijnstof moet minder dan 40 mg/m3 te zijn.

Ecodesign houtkachels uitleg

Tips verantwoord stoken

  • Voorkom overlast en stook verstandig:
  • Stook niet als het windstil is of mistig.
  • Stook niet teveel hout tegelijkertijd en stook uitsluitend met gedroogd hout.
  • Zorg voor voldoende toevoer van zuurstof, zodat je op hoge temperatuur stookt. Dit zorgt voor een schonere verbranding.
  • Haal de luchttoevoer voor de houtkachel van buiten als je een woning hebt met mechanische ventilatie. Het ventilatiesysteem en de kachel kunnen verstorend op elkaar werken.
  • Zorg voor goede ventilatie als de kachel brandt.


Houtkachels

In een houtkachel stook je met houtblokken. Door de hoge temperatuur in de afgesloten ruimte van de kachel verbrandt hout goed en komen er minder schadelijke stoffen vrij. Belangrijk is dat de grootte van de kachel is afgestemd op de te verwarmen ruimte. Het rendement van een houtkachel is ongeveer 80 %.

Rendement

Het rendement geeft de mate van verbranding van het hout aan. Hoe hoger het rendement, hoe efficiënter je stookt. Een houtkachel heeft een rendement van ongeveer 80 %,

Past de grootte van de kachel bij de ruimte?

Met de grootte van de kachel wordt het vermogen bedoeld. Het vermogen geeft aan hoeveel warmte een kachel kan afgeven. Als het vermogen van de kachel te groot is, kan er niet voluit worden gestookt waardoor er te veel schadelijke gassen vrijkomen. Een kachel moet ook niet een klein vermogen hebben, omdat de ruimte anders onvoldoende wordt verwarmd. Kijk voor onze Ecodesign en andere kachels op www.woodburner.nl

Ventilatie

Het is voor jouw gezondheid belangrijk goed te ventileren tijdens het stoken. Door ventilatie krijgt het vuur genoeg zuurstof om te branden, worden schadelijke stoffen afgevoerd en komt er frisse lucht in huis. In sommige gevallen moet de ventilatiemogelijkheid in huis worden aangepast.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief. Krijg direct 5% korting op alles

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.