Menu
0
03Oct2023
Vrijstaande kachel installeren

Vrijstaande kachel installeren

Houtkachels zijn een geweldige toevoeging aan een huis. Niet alleen brengen ze warmte door middel van de vlammen, maar ook brengen ze sfeer en een knus gevoel in huis. Met behulp van de houtkachel voel jij je de aankomende winter helemaal thuis in jouw woonkamer. Om volop van deze vrijstaande kachel te genieten, is het wel van belang dat je hem goed installeert. Wij leggen je graag uit waar jij op moet letten!

Waar wil je de vrijstaande kachel installeren?

Voordat je aan de slag gaat met het aanschaffen en installeren van de vrijstaande kachel, is het allereerst belangrijk om de plek te bepalen. De plek is erg belangrijk, aangezien een houtkachel enkele eisen heeft om veilig te branden. Allereerst is er bijvoorbeeld de ventilatie in een ruimte. Het is belangrijk dat de ruimte goed kan ventileren. De kachel heeft namelijk luchttoevoer nodig. Een ander punt is om goed op te letten of de ligging geschikt is voor een houtkachel. In de directe omgeving van de vrijstaande kachel moet er hittebestendig materiaal aanwezig zijn. Denk bijvoorbeeld aan een keramische vloer of een natuursteen waar de kachel op wordt geplaatst. Een schouwplaat/vloerplaat is natuurlijk ook een optie. Je kunt de kachel niet direct op laminaat, hout of een tapijt plaatsen. Een laatste punt waar je op moet letten is of er genoeg ruimte aanwezig is. Een vrijstaande houtkachel moet minimaal 10 cm afstand houden van de muur. Voor de zijkanten geldt een halve meter afstand en aan de voorkant minimaal een meter afstand. Controleer dus goed of er geen meubels of kasten zijn die mogelijk te dicht op de houtkachel komen te staan.

De plaatsing van het rookkanaal bij een vrijstaande kachel

Nadat je hebt bepaald of de vrijstaande kachel in jouw ruimte past, is het tijd om te kijken naar het rookkanaal. Sommige huizen beschikken nog over een stenen schoorsteen. In dat geval kan je mogelijk het rookkanaal van de houtkachel naar de schoorsteen trekken. Idealiter plaats je de kachel recht voor de schoorsteen voor makkelijke installatie. Kan dit echter niet? Dan kan je met behulp van een flexibele pijp de kachel met de schoorsteen verbinden. Dit is een arbeidsintensieve klus. Niet alle huizen beschikken over een schoorsteen. Nieuwbouwwoningen hebben deze bijvoorbeeld niet meer. In dit geval moet je, om gebruik te maken van een houtkachel, een schoorsteen aanleggen. Alle onderdelen voor het rookkanaal vind je in de webshop van Woodburner. Let op: twijfel je, raadpleeg dan ten allen tijde dan een installateur.

De kosten van het installeren van een vrijstaande houtkachel

De kosten van het installeren van een vrijstaande houtkachel hangt af van verschillende factoren, waaronder bijvoorbeeld of je een schoolsteen hebt of niet. Daarnaast moet je ook rekening houden met mogelijke arbeidskosten wanneer je zelf niet de kachel of de schoorsteen verbinding wilt installeren.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief. Krijg direct 5% korting op alles

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.