Menu
0
17Apr2024
Vervangen kachelglas

Vervangen kachelglas

Een houtkachel is ideaal om wat warmte in huis te halen in de koude wintermaanden. Bovendien is het erg gezellig om samen met je geliefde of gezin op de bank te zitten met een flikkerende kachel op de achtergrond. Je hebt echter wel te maken met vuur, dus veiligheid staat voorop. Als je kachelglas ook maar een klein barstje bevat, moet je deze vervangen. Gelukkig is dit erg eenvoudig, zelfs als je niet zo handig bent.

Stap 1: verwijder de deur van de kachel

Om overal goed bij te kunnen, is het verstandig om de deur van de kachel te verwijderen. Bij sommige kachels kunnen de deuren eenvoudig uit de deuren worden getild, terwijl je voor andere deuren een schroevendraaier nodig hebt om de deur van de scharnieren te draaien. 

Als de schroeven wat lastiger los te draaien zijn, kun je er kruipolie op spuiten. Na een paar minuten inwerktijd, zul je al een groot verschil merken en kun je de schroeven al een stuk eenvoudiger losdraaien. 

Zodra de deur is verwijderd, kun je deze op een platte ondergrond leggen. De binnenkant van de deur moet naar boven geplaatst worden. Let erop dat de ondergrond schoon is.

Stap 2: verwijder de kachelruit

Ten eerste verwijder je het koord rondom het glas. Kijk altijd of het koord geklemd of juist verlijmd is. Zo weet je hoe je het koord later weer moet terugplaatsen. Zodra het koord verwijderd is, kun je de ruit van de kachel uit het deurtje halen.

Stap 3: maak de deur schoon

Een schone kachel is belangrijk voor de kwaliteit. Nu de ruit is verwijderd, kun je op een efficiënte manier de deur schoonmaken. Met een schroevendraaier kun je de lijmresten verwijderen en met een staalborstel is het mogelijk om eventuele roestplekken te verwijderen.

Stap 4: vervang het kachelkoord

Het vervangen van het kachelkoord voordat je een nieuwe ruit plaatst, is erg verstandig. Zo kun je je nieuwe kachelruit op een stevige manier vastzetten en het glas goed afsluiten. 

Leg een rups van 2 tot 2 centimeter lijm in de plek waar het koord moet worden bevestigd en leg het koord vervolgens in de lijmlaag. Zo kun je het koord eenvoudig op de juiste plek bevestigen. Controleer altijd op eventuele lijmresten.

Stap 5: plaats de nieuwe ruit

Nu is het tijd om de nieuwe ruit te plaatsen. Je moet de ruit voorzichtig in het midden van de kacheldeur leggen en de schroeven voorzichtig dicht draaien. Zorg ervoor dat je de schroeven niet te strak draait, aangezien de ruit nog wat uit kan zetten. 

Vervolgens plaats je de kacheldeur terug op de scharnieren of draai je de schroeven aan (afhankelijk van de soort deur). Laat de kachelkoord goed drogen voordat je de kachel weer opnieuw gaat gebruiken. Dit duurt zo’n 24 uur.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief. Krijg direct 5% korting op alles

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.