Menu
0
21Mar2023
Tips tegen een slecht trekkend schoorsteenkanaal

Tips tegen een slecht trekkend schoorsteenkanaal

Het is erg belangrijk dat je zorgt dat jouw schoorsteenkanaal en kachelpijp goed de rook laat wegtrekken. Het is echter niet voor iedereen makkelijk om te herkennen wanneer ze te maken hebben met een slechte trek. Daarnaast vraag jij jezelf wellicht af wat je kan doen om een slechte trek te verbeteren in jouw schoorsteenkanaal. Wij, van WoodBurner, bieden hoge kwaliteit houtkachels aan. Daarnaast leggen we hier een aantal tips uit die je helpen om een slechte trek te herkennen en te verbeteren.

Hoe herken je een slechte trek?

Allereerst is het belangrijk om vast te stellen wanneer je te maken hebt met een slecht trekkend schoorsteenkanaal. Er zijn verschillende elementen zichtbaar worden in dit geval. Allereerst merk je dat het aanmaken van het vuur in jouw haard steeds lastiger wordt. Ondanks dat je dezelfde materialen en dezelfde techniek gebruikt, lijkt het vuur niet makkelijk aan te gaan. Daarnaast is het zichtbaar dat er meer rook blijft hangen. Normaal moet deze rook wegtrekken via de schoolsteen, maar in dit geval blijkt het niet goed te functioneren. Een laatste tip waaraan je kan afleiden dat je een slecht trekkende schoorsteen hebt, is door de deur van de houtkachel open te doen wanneer het vuurtje aanstaat. Wanneer er een hoop rook uit het deurtje komt, betekent het dat de rook niet goed genoeg kan wegtrekken via de schoorsteen. Wanneer je een van deze symptomen begint te zien of te merken, dan is het tijd om op zoek te gaan naar een goede oplossing. Gelukkig zijn er verschillende manieren om dit probleem op te lossen.

Een van de redenen achter een slechte trek

Er zijn drie factoren die vaak een slechte trek veroorzaken. Allereerst kan het zo zijn dat het rookkanaal simpelweg te klein of te kort is. Het rookkanaal moet hoog genoeg uitsteken, zodat de rook netjes met de wind kan worden meegenomen. Een andere factor is de omgeving rondom jouw huis. Wanneer er te veel hoge bomen of gebouwen rond jouw woning staan, dan is de kans aanwezig dat er niet genoeg wind door de eindkap gaat. Hierdoor wordt het lastiger voor het rookkanaal om de rook af te voeren naar buiten. De laatste factor die een slecht trekkende schoorsteen kan veroorzaken, is een verstopping in de schoorsteen zelf. Dit kan komen door vuil wat in de schoorsteen terecht is gekomen, maar het kan ook komen doordat er een te klein rookkanaal op jouw kachel is gemonteerd. Volg altijd de diameters voor het rookkanaal op die wij aangeven bij het product. 

De oplossing bij een slecht trekkend schoorsteenkanaal

Om te zorgen dat jij weer optimaal kan genieten van jouw houtkachel, zorg je dat je snel op zoek gaat naar de reden achter de slechte trek. Zo kun je de meest effectieve oplossing realiseren. De meeste gevallen hebben baat door het rookkanaal minimaal 1 meter langer te maken. Zorg daarnaast dat de eindkap op een goede plek zit. Door deze op het schoorsteenkanaal te bevestigen komt er zoveel mogelijk wind doorheen, wat zorgt voor genoeg trek. Toch vragen over het verbeteren van de trek? Stuur ons een bericht.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief. Krijg direct 5% korting op alles

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.