Menu
0
26Jul2021
Alles wat je moet weten over het stookalert

Alles wat je moet weten over het stookalert

Wat is het stookalert?

Het stookalert wordt afgegeven door het RIVM, ofwel Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Dit advies wordt afgegeven per provincie op basis van de weersomstandigheden en de luchtkwaliteit van dat moment. Zo blijft rook langer hangen bij weinig wind en als de luchtkwaliteit laag wordt dit verergerd door rook. Dit is bijvoorbeeld ook het geval bij smog door fijn stof. Kies je ervoor om bij een stookalert niet te stoken? Dan voorkom je gezondheidsklachten en (geur)hinder bij jezelf en je omgeving.

Een stookalert wordt pas afgegeven door het RIVM als de situatie met ongunstige meteorologische condities voor tenminste 6 uur aanhoudt en betrekking heeft tot een gebied dat bestaat uit minimaal de helft van de provincie. Aan de hand van vastgestelde criteria wordt per provincie bepaald of er een stookalert afgegeven moet worden of niet. Dit wordt in afstemming met het KNMI en ministerie van Infrastructuur en Waterstaat opgesteld.

Wat is het doel van het rookalert?

Het stookalert heeft als doel stokers van houtkachels erop te wijzen dat door weersomstandigheden de verontreiniging vanuit de schoorsteen blijft hangen en overlast kan verzorgen voor jouw leef- en woonomgeving.

Bij de verbranding van hout komen stoffen als PAK’s, benzeen, koolmonoxide en fijnstof vrij. Deze schadelijke stoffen zijn voor iedereen ongezond, maar vooral voor mensen met hart- en vaatziekten, luchtwegaandoeningen, ouderen en kinderen. Bij deze risicogroep is de kans groter dat zij meer en eerder klachten ontwikkelen door houtrook.

Lees op de website van het RIVM meer over het stookalert

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief. Krijg direct 5% korting op alles

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.