Menu
0
15Aug2023
Rook houtkachel woonkamer

Rook houtkachel woonkamer

Wil jij graag een houtkachel in de woonkamer laten plaatsen of heb jij al een houtkachel staan? Dan vraag je jezelf wellicht af hoe je zo effectief mogelijk de rook buiten de kamer houdt. Een houtkachel maakt gebruik van echt vuur. Dit vuur moet goed gebalanceerd blijven om te voorkomen dat het te veel rook produceert, wat niet door het rookkanaal kan worden vervoerd. Gelukkig zijn er een aantal tips die je helpen om rook uit jouw woonkamer te houden.

Hoe komt er rook in de woonkamer?

Wanneer er vuur is, dan komt er rook vrij. In een normale situatie wordt deze rook gecontroleerd afgevoerd via het rookkanaal. Zo geniet je in de woning van de warmte van het vuur, zonder dat je last hebt van de rook of de sterke rookgeur. Soms komt het echter voor dat je het deurtje van de kachel openmaakt en dat er ineens een hoop rook uitkomt. Dit is uiteraard niet gewenst, aangezien de rookgeur in de ruimte blijft hangen en mogelijk de stoffering of muren kan aantasten. De oorzaak van deze overtollige rook, ligt in de afvoer van het rookkanaal. Wanneer het niet via het kanaal wordt afgevoerd, dan zoekt het een andere uitgang.

Wat kan je doen om het te voorkomen?

Dus, wat kan je doen om dit probleem te voorkomen? Allereerst is het belangrijk om altijd rustig de deur van de houtkachel te openen. We zijn weleens geneigd om erg gehaast de deur te openen, maar dit brengt het vuur uit balans, wat ervoor zorgt dat de rook via het deurtje naar buiten gaat. Zorg ook altijd dat de kachel goed warm wordt gemaakt. Hoe warmer de kachel, hoe meer de rook via het rookkanaal weg zal trekken. Ook is het belangrijk dat je altijd met kwalitatief hout het vuur aansteekt. Zorg dat het hout schoon is en goed gedroogd is. In geval van nat hout, kan het vuur niet op temperatuur komen, wat zorgt voor een overmatige productie van rook.

Zorg goed voor het rookkanaal

Een van de belangrijkste punten om tussendoor mee te nemen in het onderhoud van de houthaard, is het rookkanaal. Allereerst is het belangrijk dat het rookkanaal de juiste diameter heeft. Daarnaast is het belangrijk dat je het rookkanaal tussendoor schoonmaakt. De roet kan zich namelijk op den duur opbouwen aan de wanden van het rookkanaal. Dit belemmert de afvoer en kan bijdragen aan de te hoge hoeveelheid rook. Mocht je het idee hebben dat het rookkanaal het probleem veroorzaakt, dan raden we aan om een expert langs te laten komen. Deze weten exact waar ze jouw rookkanaal op moeten laten testen en hoe dit probleem vervolgens wordt opgelost.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief. Krijg direct 5% korting op alles

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.