Menu
0
02Apr2024
Houtkachel stinkt: wat kun je doen?

Houtkachel stinkt: wat kun je doen?

Niets is zo gezellig als een houtkachel. Op winterse dagen zul je heerlijk ontspannen door met een (alcoholvrij) wijntje op de bank te zitten en de warmte van je houtkachel te voelen. Het kan echter voorkomen dat je houtkachel stinkt. Niet alleen is dit erg vervelend, het kan ook schadelijk zijn voor je kachel. Zoek eerst de oorzaak van de stank en zorg ervoor dat je het probleem zo snel mogelijk oplost.

Wat zijn de oorzaken van een stinkende houtkachel?

Een stinkende houtkachel kan meerdere oorzaken hebben. Zorg ervoor dat je altijd goed weet wat deze oorzaak is, zodat je het juiste plan van aanpak kunt bedenken. De geur kan veel verraden over de oorzaak.

Een chemische geur

Als de kachel een chemische geur heeft, kan dit komen door behandelend hout. Dit is hout dat geïmpregneerd of geverfd is. 

Een houtkachel die binnen stinkt

Als je binnenshuis een onaangename geur van je kachel ruikt, kan dit te maken hebben met verstopte of vervuilde rookkanalen. De rook kan dan niet goed weg. Bovendien kan er een trek in huis ontstaan wanneer het buiten warmer is dan binnen. 

Een houtkachel die buiten stinkt 

In sommige gevallen kun je de stank van de kachel buiten ruiken. Dit is niet alleen vervelend voor jezelf, maar ook voor je buren. Stank wordt meestal veroorzaakt als  je het verkeerde hout gebruikt voor je kachel. Vaak is dit hout bewerkt of geverfd.

Een houtkachel die stinkt als deze uit is

Een houtkachel kan ook stinken als deze uit is. Meestal heeft dit te maken met een roetophoping in de verbrandingskamer of het rookkanaal. 

Wat doen tegen een stinkende houtkachel? 

Nu je de mogelijke oorzaken weet, kun je ervoor zorgen dat de stank verdwijnt. In het geval van een chemische geur van de houtkachel, kun je het beste uitsluitend onbehandeld hout gebruiken. Ook de kwaliteit van het brandhout is belangrijk. Bovendien is het verstandig om de luchttoevoer naar de kachel te controleren. Test vervolgens of de geur is verdwenen.

Een houtkachel die binnen stinkt, moet je  regelmatig preventief schoonmaken. Zorg bovendien altijd voor een goede ventilatie. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een trekkap met vonkenvanger. Niet alleen ga je hiermee de onaangename geur tegen, deze trekkap kan ook brand voorkomen.

Bij een houtkachel die buiten stinkt, is het goed om de soort hout die je gebruikt te controleren. Zorg ervoor dat je droog en onbewerkt hout gebruikt. Als de geur dan nog steeds aanwezig is, moet je de rookgasafvoer controleren.Als de kachel stinkt terwijl deze al een tijdje uit staat, moet je de kachel en de kachelpijp reinigen. Doe dit regelmatig om stank in de toekomst te voorkomen.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief. Krijg direct 5% korting op alles

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.