Menu
0
28Jun2022
Houtkachel plaatsen: houd rekening met deze regels!

Houtkachel plaatsen: houd rekening met deze regels!

Houtkachels zijn gemakkelijk te plaatsen in een huis. Het is echter wel belangrijk dat je rekening houdt met verschillende regels. Deze regels zijn opgesteld om de veiligheid van de inwonende, het huis en de buren in jouw omgeving te garanderen. Je wilt immers met rust kunnen genieten van jouw houtkachel en niet bang zijn voor potentieel brandgevaar. De kachelpijp is een van de essentiële elementen die garanderen dat jouw kachel veilig wordt geïnstalleerd in jouw woonkamer. In dit artikel nemen we een aantal essentiële punten met je door, zodat jij jouw houtkachel perfect kunt laten installeren. 

De algemene regels voor de houtkachel

Allereerst beginnen we met een aantal algemene regels op het gebied van houtkachels in een woning. In het bouwbesluit kun je alle verschillende regels vinden die betrekking hebben op het bouwen, verbouwen en gebruiken van een huis. Deze regels zijn gefocust op de duurzaamheid, de veiligheid en de gezondheid van het huis en de inwonende. In dit boek staan er bijvoorbeeld verschillende eisen over de afvoer en toevoer van rook, gas en verbrandingslucht. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat de kachel in jouw woning niet de kwaliteit van de binnenlucht beïnvloed. Wanneer jouw kachel geen goede afvoer heeft voor de rook, blijft de rook in jouw kamer hangen. Deze rook heeft uiteindelijk ongeveer hetzelfde effect als een sigaret roken, het gaat jouw longen aantasten.

De afvoerhoogte van de kachel

Een van de belangrijke aspecten die bepalen of jij een houtkachel kan installeren of niet, heeft te maken met de richtlijnen op het gebied van afvoerhoogte. De afvoerhoogte garandeert namelijk dat de rook van jouw kachel veilig kan worden weggestuurd, zonder dat het de luchtkwaliteit in jouw woning of voor jouw buren aantast. Alle nieuwbouw of verbouwde woningen moeten zich houden aan de normen onder NEN 2757 en alle bestaande huizen moeten zich houden aan NEN 8757. Wil jij meer informatie ontvangen over de algemene regelgevingen? Neem dan gerust contact op met de experts van Woodburner.

Het laten plaatsen van een nieuwe kachel

Het is mogelijk om houtkachels te laten plaatsen in een nieuwe woning of in een woning die voorheen geen houtkachel had. Het is wel belangrijk om te benoemen dat de regels voor dit soort gevallen steeds strenger zijn geworden. Dit heeft allemaal te maken met de verduurzaming van een huis en de brandveiligheid. Allereerst is het alleen legaal om een kachel of een kachelpijp te laten plaatsen die voldoet aan het juiste keurmerk. Let er dus op dat de website waar jij jouw kachel bestelt informatie aanbiedt over de labels en keurmerken die de kachel heeft. Daarnaast is het belangrijk om ook informatie op te vragen bij jouw lokale gemeente. Iedere gemeente mag strengere regelgevingen toepassen bovenop de algemene eisen, maar geen enkele gemeente kan de houtkachels volledig verbieden. Heb je vragen over regelgeving, plaatsen van een houtkachel of andere vragen? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag verder.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief. Krijg direct 5% korting op alles

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.