Menu
0
19Sep2023
Houtkachel in passief huis

Houtkachel in passief huis

Heb jij er altijd al van gedroomd om een mooie houtkachel in huis te hebben? Een houtkachel is een geweldige toevoeging voor een ruimte. Niet alleen brengt het warmte in de ruimte tijdens koude winterdagen, maar ook brengt het een hoop sfeer in huis dankzij de echte vuurvlammen. Veel mensen die in een passiefhuis wonen vragen zich af of het mogelijk is om een houtkachel in huis te krijgen. In dit artikel geven we uitgebreid antwoord op deze vraag.

Wat is een passiefhuis?

Wanneer hebben we het over een passiefhuis? Met een passiefhuis wordt er gesproken over een woning die voorzien is van dikke isolatie om warmteverlies zo minimaal mogelijk te houden. Normaliter is er driedubbel glas aanwezig, zit er een dikke isolatielaag in het dak en de muren en zit er een goed ventilatiesysteem in. Er is vaak niet eens een centrale verwarming aanwezig, aangezien het niet nodig is om actief te stoken. Ondanks dat het een goed klimaat in huis heeft, zijn steeds meer huiseigenaren op zoek naar een houtkachel voor in huis. Dit is vaak omdat ze het knusse gevoel van een warme kachel missen in huis.

Is een houtkachel mogelijk in een passiefhuis?

Er zijn verschillende opties aan kachels waar je uit kan kiezen. Ondanks dat het niet mogelijk is om een gaskachel in een passiefhuis te plaatsen, aangezien er geen aardgasaansluiting aanwezig is, zijn er wel andere opties. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een elektrische kachel te installeren of om een houtkachel te laten plaatsen. Een houtkachel kan echter pas geplaatst worden in een passiefhuis wanneer deze voldoet aan een aantal strikte voorwaarden.

Het installeren van een houtkachel

Aan welke eisen moet jouw passiefhuis voldoen? Allereerst is het belangrijk om te zorgen voor een balansventilatiesysteem. Passieve huizen hebben een erg goede luchtdichtheid, waardoor de natuurlijke ventilatie niet genoeg is. Daarom is het het beste om te kiezen voor een ruimte onafhankelijke kachel. Daarnaast is het belangrijk dat de kachel voldoet aan het verwarmende vermogen. Binnen een goed geïsoleerd huis, zoals een passiefhuis, mag uitsluitend een kachel worden gebruikt waar het vermogen erg laag van is. Een kleine houtkachel levert al snel 5kW op. Dit is nog steeds te warm voor een passiefhuis. Een alternatief is om een CV-houtkachel aan te schaffen. In dit geval wordt de warmte met de vlam verwarmd, maar wordt er ook voor warm water gezorgd.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief. Krijg direct 5% korting op alles

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.