Menu
0
26Apr2021
Wat is een houtkachel met hoog rendement?

Wat is een houtkachel met hoog rendement?

Een hoogrendementskachel staat bekend om de efficiënte verbranding, waardoor er minder hout dan bij een standaard houtkachel verbruikt wordt. Een houtkachel met hoog rendement verwarmt je huis tot een aangename temperatuur, terwijl dit minder brandstof en minder moeite kost.

Wat is rendement?

Met het rendement van de kachel wordt aangegeven hoeveel nuttige warmte de kachel oplevert per kilogram hout die verbrand wordt. Er bij rendement gesproken over de nuttige warmte die gebruikt wordt om de kamer op te warmen.

Waarom een houtkachel met hoog rendement?

Oudere modellen halen ongeveer 50% van de warmte uit hout, terwijl moderne houtkachels met een hoog rendement ligt dit boven de 75%. Bij zeer hoog rendement kachels kan dit zelfs oplopen tot boven de 90%.

Ter vergelijking, een openhaard levert vaak maar een rendement van 10%, de overige warmte gaat via de schoorsteen verloren. Om je woonkamer met een openhaard net zo warm te stoken als met een hoogrendementskachel heb je dus bijna 9 keer zoveel brandstof nodig. Met een moderne houtkachel is dus veel minder haardhout nodig om evenveel warmte te produceren.

Goed voor het milieu én portemonnee

Een hoogrendementskachel verbruikt minder brandstof, waardoor er minder schadelijke stoffen uitgestoten worden. Dit maakt een houtkachel met hoog rendement minder belastend voor het milieu. Door de efficiënte verbranding van het haardhout wordt de maximale warmte uit de brandstof gehaald. Investeren in een moderne houtkachel zorgt ervoor dat je bespaart op de stookkosten, terwijl je tegelijkertijd bijdraagt aan een schoner milieu.

Op de juiste manier stoken voor een goed rendement

Wanneer je op de verkeerde manier stookt, dan kan het rendement van de houtkachel lager uitvallen. Zo kan het stoken van natte of vervuilde houtblokken onvolledige verbranding veroorzaken. Ook kan een onvoldoende afgesloten deur, slechte trek of een vervuilde schoorsteen ervoor zorgen dat u een minder hoog rendement behaald.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief. Krijg direct 5% korting op alles

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.