Menu
0
22Mar2022
Dakdoorvoer houtkachel plat dak

Dakdoorvoer houtkachel plat dak

Je wil graag een houtkachel in je huis laten installeren, omdat je dat altijd zo’n gezelligheid vindt uitstralen en je jezelf er al helemaal omheen ziet zitten met een groep vrienden of lekker met het eigen gezinnetje. Daarbij hoort uiteraard ook een dakdoorvoer om te zorgen voor de juiste afvoer van de rook richting buiten. Je hebt een huis, overkapping of veranda met een plat dak en bent benieuwd wat precies de procedure is die je dient te doorlopen om een dakdoorvoer voor je houtkachel te (laten) installeren. Hieronder de stappen die daarvoor gevolgd moeten worden.

Enkelwandige of dubbelwandige kachelpijp?

Als je door een vloer of muur heen moet om de dakdoorvoer te kunnen installeren, dan moet dit altijd door middel van het plaatsen van een dubbelwandige kachelpijp. Een enkelwandige buis wordt te heet en is dus brandgevaarlijk. Een enkelwandige buis gebruik je vrijwel alleen voor het gedeelte wat boven de kachel in het zicht zit tot de eerste doorvoer. Bij twijfel: raadpleeg altijd een specialist.

Bij Woodburner kun je terecht voor alle benodigde onderdelen: een dubbelwandige pijp, een trekkende kap, stormkraag, steenwol, plakplaat, verdiepingsondersteuning en een onderaansluitstuk. Vervolgens volg je het onderstaande stappenplan om zelf de installatie uit te voeren.

Zo creëer je een dakdoorvoer houtkachel bij een plat dak

Bepaal eerst waar het gat in het dak gemaakt dient te worden en zaag een gat met een minimale diameter van minimaal 25 cm. Plaats de plakplaat over het gat op het platte dak en schroef deze vervolgens goed vast aan je platte dak. Doe dit niet met te lange schroeven om te voorkomen dat je door je plafond heen komt. Over de plakplaat komt de dakbedekking om het dak weer volledig waterdicht te maken. Schuif de stormkraag over de dubbelwandige pijp en steek de pijp door de plaat heen naar beneden. Let erop dat de pijl naar boven wijst.

Draai hierna de klemband van de stormkraag goed vast en kit de kraag vervolgens af op de dubbelwandige pijp. De pijp moet vervolgens ongeveer 10 centimeter onder het plafond uitsteken. Monteer de trekkende kap over de pijp heen en zet deze vast met de klemband.

Vervolgens dient steenwol om de dubbelwandige pijp gevouwen te worden en schuif deze vanaf onder omhoog in de opstaande rand van de plakplaat. Gebruik al het overige staalwol om de rest van het gat goed op te vullen. Monteer vervolgens de verdiepingsondersteuning aan de pijp en monteer deze stevig aan het plafond, ook hier wordt het gebruik van lange schroeven sterk afgeraden.

Tot slot monteer je het onderaansluitstuk en zet je dit onderdeel ook vast met de meegeleverde klemband. Nu is je dakdoorvoer voor je houtkachel bij een plat dak compleet geïnstalleerd. Twijfel je of de installatie helemaal correct is, laat dit dan altijd checken door een specialist.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief. Krijg direct 5% korting op alles

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.