Menu
0
21Nov2022
Belang van schoorsteenvegen

Belang van schoorsteenvegen

Veel huishoudens in Nederland laten hun schoorsteen vegen door een schoorsteenveger. Maar waarom is dat nu juist zo belangrijk? En wat gebeurt er als je dit niet doet? In dit artikel lees je alles over het belang van schoorsteenvegen. Op deze manier kun je zelf beslissen of een schoorsteen laten vegen een slim idee is om te doen.

Redenen om je schoorsteen te laten vegen

In de eerste plaats is het belangrijk om je schoorsteen te laten vegen omdat dit een stuk veiliger is. Een verstopte of niet goed onderhouden schoorsteen of kachelpijp is namelijk een gevaar voor brand. Wanneer er as en roet in de schoorsteen blijft zitten, kan dit namelijk gaan smeulen. En dat is uiteraard niet de bedoeling.

Daarnaast is het ook goed voor de efficiëntie van je verwarming als je schoorsteen wordt gevrijwaard van as en roet. Een verstopte schoorsteen zorgt ervoor dat de warmte minder goed kan ontsnappen. En dat is natuurlijk wel zo fijn, want je wilt niet dat je harde verdiende geld aan niets wordt besteedt.

De laatste reden waarom het belangrijk is om je schoorsteen te laten vegen, is dat dit een stuk gezonder is. As en roet kunnen namelijk vervuilend zijn voor de lucht in huis. Dit kan irritaties aan de luchtwegen en oogklachten veroorzaken. Wanneer je schoorsteen wordt gevrijwaard van as en roet, is de kans op gezondheidsklachten een stuk kleiner.

Hoe frequent moet je dit laten doen?

Het is niet zo dat je iedere week of maand je schoorsteen moet laten vegen. Dit hangt namelijk af van verschillende factoren, zoals de hoeveelheid as en roet die in je schoorsteen aanwezig is. In principe kun je ervan uitgaan dat je schoorsteen ongeveer een keer per jaar moet worden gevrijwaard van as en roet.

Mocht je echter in een huis wonen waar veel gestookt wordt, of mocht je huis ouder zijn en de schoorsteen niet goed onderhouden worden, dan is het slim om vaker te laten vegen. In sommige gevallen is je schoorsteen twee keer per jaar te laten vegen zelfs aan te raden. Beter nog laat de schoorsteenveger een eerlijke inschatting maken.

Zelf doen of uitbesteden aan een ander?

Het is natuurlijk mogelijk om je schoorsteen zelf te vegen. Naast dat het best lastig is én je er speciale apparatuur voor nodig hebt, is het uitbesteden van het vegen vaak niet heel erg duur.

Het is dan ook verstandiger om dit uit te besteden aan een professional. Zij weten namelijk precies wat ze moeten doen en hebben de juiste apparatuur om dit veilig te kunnen doen. Daarbij maakt het niet uit of je een speciale soort houtkachel hebt. Op deze manier ben je er zeker van dat alles goed verloopt en hoef je je geen zorgen te maken over eventuele gevolgen.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief. Krijg direct 5% korting op alles

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.