Benodigdheden houtkachel voor platdak
Heb je een mooie houtkachel gevonden die bij jullie in huis kan komen te staan? Of wil je langer genieten van buiten en wil je onder de veranda een houtkachel plaatsen. In deze blog zetten we op een rijtje wat nodig is. Let op: wij raden het altijd aan om de installatie door een professional te laten doen. Twijfel je, bel dan een professional.
Stap 1: de kachel
Waarschijnlijk heb je al een mooie houtkachel gevonden. Niet? Bekijk dan ons assortiment houtkachels eens.
Stap 2: reduceer kanaal van 120 naar 150
Omdat de meeste kachels een uitgang van 120 mm hebben, wil je deze vergroten (eigenlijk omgekeerd reduceren) naar 150 mm. De pijpen hebben immers een doorsnede van 150 mm. Bekijk hier het assortiment reduceerkanalen.
Stap 3: Bocht (bij achteruitgang) kachel
Als de kachel een achteruitgang heeft (het is of een boven uitgang of een achter uitgang), dan gaat deze vaak omhoog. Dit doe je door middel van een 90 graden bocht. Bekijk hier bijvoorbeeld een zwarte 90 graden bocht.
Stap 4: Kachelpijp
Nu is het tijd dat we de lucht in gaan. Meet uiteraard zelf de hoogte op en bekijk hoe een en ander mooi uitkomt. Vaak wordt er voor het zicht gekozen voor een zwarte kachelpijp. Dit kan bijvoorbeeld een mooie dikke 2 mm pijp zijn (ook wel dikwandig genoemd). Bekijk hier het assortiment zwarte 2 mm kachelpijpen van 150mm.
Stap 5: Dubbelwandige pijp
De kachelpijp in de woonkamer mag enkelwandig zijn. Het rookkanaal dat daarna door het plafond gaat moet dubbelwandig zijn. Bij een dubbelwandige kachelpijp is er isolatiemateriaal geplaatst tussen de binnenste en buitenste pijp. Bekijk hier ons assortiment dubbelwandige kachelpijpen.
Stap 6: vloersteun
Voor het installeren van een dubbelwandig rookkanaal maak je een rond gat in de vloer / plafond. De dubbelwandige kachelpijp wordt in de gat geplaatst. De vloersteun klem je met schroeven om de kachelpijp zodat deze tijdens en na montage steunt op de vloer. De vloersteun zorgt er dus voor dat de kachelpijp niet naar beneden zakt. Bij ieder verdiepingsvloer gebruik je 1 vloersteun.
Stap 7: Horizontale dakdoorvoer
Het rookkanaal van een houtkachel moet door het dak naar buiten. Met deze horizontale dakdoorvoer zorg je er voor dat het dak, na het verwijderen van de dakpannen, weer netjes afgesloten wordt. Bekijk deze horizontale dakdoorvoer hier.
Stap 8: Afdekplaat
Het rookkanaal gaat via het dak naar buiten. Hiervoor moet een opening in het dak gemaakt worden. Het gat dat je maakt in een schuin dak zal ovaal zijn. Hierdoor zijn er altijd openingen rond de kachelpijp. Met de afdekplaat dek je deze openingen weer netjes af. Bekijk de afdekplaat hier.
Stap 9: superwool
Superwool is een deken bestemd voor het isoleren van hoge temperaturen en biedt vele voordelen. Voor inpakken van een inzet- of inbouwkachel tegen valse trek. Bekijk hier onze superwool.
Stap 10: Regenkap
Een dubbelwandige kachelpijp bestaat uit een buiten en binnenbuis. Hiertussen zit isolatiemateriaal. Dit isolatiemateriaal mag niet nat worden. Met de regenkap voor een dubbelwandige rookkanaal, sluit je het deel waar het isolatie materiaal in zit af van de buitenlucht. Uiteraard is er voldoende opening voor de afvoer van rook. De regenkap zorgt er ook voor dat er geen regen in het rookkanaal komt. Bekijk onze dubbelwandige regenkap hier.