Menu
0
08Mar2022
APK houtkachels, een goed idee?

APK houtkachels, een goed idee?

Er gebeuren tegenwoordig nog steeds regelmatig ongelukken met houtkachels. Vaak is de oorzaak slecht onderhoud of nonchalant omgaan met het bijvullen van hout in de houtkachel of spelen met spiritus, wat helemaal niet nodig is bij het gebruik van een houtkachel. Voor je het weet gebeuren er ongelukken, het is tenslotte toch vuur waar je mee in de weer bent. Tevens zorgt een houtkachel voor enorm veel schadelijke uitstoot. De schadelijke uitstoot van auto’s op de wegen is fors afgenomen maar door de huidige gasprijzen, is de schadelijke uitstoot van houtkachels juist enorm toegenomen. Hieronder enkele redenen waarom de APK voor houtkachels een goed idee is volgens de Nederlandse brancheorganisatie voor kachels en haarden.

Uitstoot van houtkachels

Hout stoken in houtkachels zorgt voor schadelijke uitstoot en vormt daardoor ook een belasting op het milieu. Bij het stoken van hout komen bepaalde schadelijke stoffen zoals fijn stof, koolmonoxide en roet vrij. Aangezien er in Nederland nog veel mensen verwarmen door middel van het opstoken van de houtkachel, vormt het een bedreiging voor het milieu. Zeker met de huidige hoge gasprijzen zijn veel mensen gebaat bij het gebruik van hun houtkachel in plaats van de CV. 

APK voor houtkachels

De huidige houtkachels die stoken op pellets of hout worden vanaf nu voorzien van het ‘ecodesign’ keurmerk. Dit keurmerk is in het leven geroepen volgens Europese richtlijnen waaraan een houtkachel nu dient te voldoen om de schadelijke uitstoot fors te verminderen. De NHK (Nederlandse Haarden en Kachelbranche Organisatie) wilt daarom een houtkachel APK in het leven roepen. Door een jaarlijkse kachelkeuring te verplichten, zorg je ervoor dat gebruikers van houtkachels hun kachels goed zullen onderhouden en het juiste hout of de juiste pellets zullen gebruiken, waardoor er minder schadelijke uitstoot vrij zal komen. 

Of de jaarlijkse APK voor houtkachels er ook daadwerkelijk zal komen is de grote vraag, echter is er dus wel een keurmerk volgens Europese richtlijnen in het leven geroepen waar de houtkachels die vanaf nu worden geproduceerd van voorzien dienen te worden voor de houtkachel verkocht wordt. Op die manier willen de brancheorganisatie ervoor zorgen dat mensen op een meer verantwoorde manier met hun houtkachel om gaan en beter letten op het onderhoud wat zo nu en dan noodzakelijk is als je een houtkachel in je bezit hebt. Ook gebruik van het juiste hout of pellets kan al voor een groot gedeelte schelen. Schoon hout zal altijd helemaal opbranden, terwijl hout met spijkers of verfresten altijd gedeeltelijk zal blijven liggen en meer schadelijke uitstoot zal veroorzaken.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief. Krijg direct 5% korting op alles

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.