Menu
0
05Sep2023
Houtkachel stoken met minder rook en geur

Houtkachel stoken met minder rook en geur

Heb jij een houtkachel in huis en vraag jij je af hoe je een goed vuurtje stookt dat niet een rookgeur in de woonkamer brengt? Dan hebben we in dit artikel een aantal handige tips voor jou op een rijtje gezet. Met behulp van deze tips geniet jij van een mooi vuur dat geen stinkende geur of te veel rook produceert.

1. Kies voor onbewerkt hout

De kwaliteit van het hout heeft een grote invloed op jouw vuur. Kies altijd voor onbewerkt en schoon hout. Brand dus nooit oud laminaat, geïmpregneerd of geverfd hout. Karton en papier kan gebruikt worden, maar zullen wel meer rook produceren.

2. Het hout moet volledig droog zijn

Het is belangrijk dat het hout zo droog mogelijk is. Het beste laat je vers gebakken hout minimaal 2 jaar drogen. Is het niet droog genoeg? Dan komt er veel rook vrij bij het aansteken van jouw vuurtje.

3. Maak de schoorsteen tussendoor schoon

Jaarlijks onderhoud is niet alleen van belang voor de veiligheid, maar ook voor de kwaliteit van jouw vuurtje. Een schone schoorsteen zorgt voor een betere ventilatie. Zo blijven de rook en geur niet in de ruimte hangen.

4. Gebruik de houtkachel niet iedere dag

Is het erg windstil of mistig? Dan is het beter om de houtkachel een dagje niet te gebruiken. De rook zal hierdoor niet goed naar buiten worden geleid, wat ervoor zorgt dat de rook in de kachel blijft hangen.

5. Zo maak je een goed vuurtje

In het begin heeft het even tijd nodig om te leren hoe je een vuurtje zo snel en efficiënt mogelijk aansteekt in de houtkachel. Gebruik bij voorkeur de Zwitserse methode. Je steekt het vuur vervolgens ook vanaf deze bovenkant aan. Geleidelijk en gecontroleerd zullen de onderliggende houtblokken ook branden.

6. Genoeg ventilatie

Ventilatie is van groot belang bij een houtkachel. Zorg dat je tijdens het stoken het ventilatierooster open zet. Zo kan de rook beter worden afgevoerd. Om te zorgen dat het niet te warm wordt in huis, zorg je dat je een klein vuurtje met minder hout aanmaakt.

7. Herken verschillende soorten vuur

Om te zorgen dat je zo min mogelijk last hebt van geur of rook, zorg je dat je bekend wordt met het vuur. Zorg dat je een goed vuur leert te herkennen. Oranje vlammen en een donkere rook zijn een teken van slechte kwaliteit, terwijl een goed vuur een gele kleur  en weinig rook heeft.

8. Volledige luchttoevoer

Zorg dat je de luchttoevoer van de houtkachel helemaal openzet. Het kachelhout heeft hierdoor de kans om de schadelijke stoffen beter af te voeren.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief. Krijg direct 5% korting op alles

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.