Menu
0
04Apr2022
Hoe lang kun je stoken met 1 kuub hout?

Hoe lang kun je stoken met 1 kuub hout?

Goeie vraag: hoe lang kun je eigenlijk met 1 kuub hout stoken? Dat is precies wat in dit artikel besproken gaat worden. Als het buiten koud is, gaat de verwarming aan. Zo zorg je ervoor dat het binnen lekker warm is. Maar ja, gas is duur vandaag de dag. Je betaalt je er al gauw scheel aan. Gelukkig zijn er ook duurzamere, goedkopere manieren om binnen warmte te creëren. Je kunt bijvoorbeeld een houtkachel kopen en hout gaan stoken. Maar hoe lang kun je dan stoken met één kuub hout? Lees het hieronder.

Voordelen van de houtkachel

Wist je dat een houtkachel vele voordelen heeft ten opzichte van een gaskachel of de centrale verwarming? Op termijn betaal je voor een houtkachel namelijk minder dan je betaalt voor gas. Gas is een brandstof die eerder uitgeput zal raken dan hout. Bomen kun je altijd bij planten, zolang je maar duurzaam kapt. Voor gas is dat niet het geval: gas “planten” zal niet lukken. Haardhout is ook meer Co2-neutraal dan gas ooit zal zijn. Maak je gebruik van een houtkachel? Dan ben je uiteindelijk milieubewuster bezig dan wanneer je gas gebruikt.

Is een kuub haardhout veel of weinig?

Haardhout wordt meestal per kuub verkocht. Een kuub haardhout zal je gemiddeld tussen de 50-85 euro kosten. Maar dan weet je nog niets, want hoe lang doe je er nu eigenlijk mee? Hoe lang je met één kuub haardhout doet, hangt weer af van hoe vaak je de houtkachel gebruikt. Als het winter is, maak je vaker van de kachel gebruik dan in de lente. Als de winter heel streng is, stook je meer. Als je de houtkachel ook ter recreatie gebruikt, ben je natuurlijk wat duurder uit.

Zuinig aandoen kan ook

Voor de houtkachel kun je verschillende houtsoorten gebruiken. De ene soort is goedkoper dan de andere. Elzenhout is ideaal als je de kamer of de woning in een heel korte tijd warm wil krijgen. Het hout verbrandt snel en zorgt voor mooie vlammen. Je kunt de houtkachel het beste de dag continue door opstoken, want als deze uitgaat, ben je weer extra aanmaakhout kwijt.

Hoe lang stoken met 1 kuub hout?

Gemiddeld zul je per jaar zo’n zes maanden moeten stoken (herfst en winter). Als je woning goed geïsoleerd is, heb je aan 7.5 kuub genoeg. 

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief. Krijg direct 5% korting op alles

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.