Menu
0
14Dec2021
Haardhout stapelen: zo doe je dat!

Haardhout stapelen: zo doe je dat!

Haardhout stapelen: zo doe je dat!

Voor kwalitatief goed haardhout is het essentieel om het hout tijdig aan te schaffen en op de juiste manier te stapelen. Dit zorgt ervoor dat het droogproces uitgebreid zijn werk kan doen en dat het haardhout zijn kwaliteit behoudt. Maar hoe kun je haardhout het beste stapelen? Wij leggen het uit in onderstaande stappen.

Stap 1. Zorg voor een goede ondergrond

Allereerst is het essentieel om vocht en een koude ondergrond in je haardhout opslag te vermijden. Tijdens het bewaren wil je natuurlijk dat het brandhout zo droog mogelijk blijft of wordt. Het best kun je het hout dan ook bewaren op een plek waar voldoende wind staat en waar de zon schijnt.

Begin daarom met stapelen op een betonnen plaat, zeil of pellet dat minimaal 10 centimeter boven de grond is. Hout stapelen op deze manier voorkomt dat het vocht vanuit de grond opneemt. Hierdoor voorkom je schimmels en zorg je ervoor dat het haardhout zo droog mogelijk wordt en blijft.

Stap 2. Stevig stapelen

Na het creëeren van de juiste ondergrond kan het stapelen beginnen. De meeste mensen kiezen ervoor om het haardhout horizontaal te stapelen. Vaak is dit de meest eenvoudige manier om een stevige stapel haardhout te krijgen.

Eventueel kun je ervoor kiezen om haardhout om en om te stapelen. Begin met een onderste laag horizontaal, de volgende verticaal, enzovoort. Deze manier van hout stapelen zorgt voor grotere gaten, waardoor er meer lucht bijkomt en het hout sneller droogt. Door alternerend te stapelen creëer je een extra stevige stapel die niet zomaar zal omvallen.

Stap 3. Bescherming tegen regen

Klaar met het stapelen van het haardhout? Dan is het essentieel om het te beschermen tegen de regen. Vocht en nattigheid is namelijk funest voor het haardhout, omdat het dan niet volledig verbrandt. Dit is niet goed voor het milieu én jouw eigen gezondheid. De juiste afdekking voorkomt dat regenwater bij het haardhout komt. Zorg voor een overkapping die breder is dan de stapel, zodat de zijkanten geopend kunnen blijven om te luchten.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief. Krijg direct 5% korting op alles

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.