Menu
0
14Nov2023
Roest voorkomen tuinkachel

Roest voorkomen tuinkachel

Heb jij een buitenkachel en wil jij weten hoe je zo goed mogelijk voor deze tuinhaard kan zorgen? Vooral wanneer een kachel in de buitenlucht staat wordt het meer blootgesteld aan harde weersomstandigheden. Ondanks dat het materiaal bestendig is tegen deze invloeden, kunnen ze wel tekenen achterlaten op den duur. Roestvorming is bijvoorbeeld een van zulke gevolgen die kan voorkomen. Wij leggen je graag verder uit hoe je roest kan voorkomen of kan behandelen.

Wat voor soort kachel heb je?

Er zijn verschillende soorten buitenkachels, de een is gemaakt van steen, de ander van staal, de ander van gietijzer en dan hebben we ook nog corten staal. Ondanks dat al deze materialen hun eigen kenmerken hebben, zullen ze allemaal verweren door de buitenlucht. Heb jij een kachel die gemaakt is uit staal? Dan moet je opletten voor roest. Roest is een gevolg van oxidatie. Staal wordt normaal altijd beschermd met een beschermlaag die de zuurstof weg houdt en voorkomt dat het vocht direct in contact komt met het roest. De beschermlaag kan echter door tijd of door externe omstandigheden beschadigd raken of verweren. Dan krijg je op jouw kachel te maken met roest. Heb jij een stenen kachel? Dan hoef jij je geen zorgen te maken over roest. Wel kan er groene aanslag op de kachel komen te zitten en moet je opletten dat het vocht niet te veel in de steen trekt. Dit kan namelijk zorgen voor barsten.

Het behandelen van roest

Heeft jouw tuinhaard al te maken met tekenen van roest? Dan is het tijd om deze te behandelen. Zo voorkom je dat de levensduur van jouw tuinhaard korter wordt. Zit er beginnende roestvorming op jouw kachel? Dan is het het beste om dit te verwijderen met behulp van een schuurspons. Zodra alle roest weg is, behandel je de haard met een vuurvaste coating. Mocht jouw haard te maken hebben met grote en hardnekkige roestplekken, dan is het tijd voor een iets intensievere behandeling. In dit geval maak je gebruik van een staalborstel. Draag altijd een mondkapje om te voorkomen dat je stof inademt tijdens het schuren. Vervolgens ga je nog een keel met een staalwol over de roestplekken heen. Is al het roest verwijderd? Dan breng je ook hier een vuurvaste coating aan.

Zo voorkom je roestvorming

Ondanks dat roest op een tuinhaard zeker te behandelen is, wil je liever dit probleem voorkomen. Hoe zorg je ervoor dat jij de roest voor bent? Wij raden aan om na het gebruik van de kachel een beschermhoes over de kachel te hangen. Zorg uiteraard wel dat de kachel niet meer aanstaat of te heet is. Ook is het een goede oplossing, mits je de mogelijkheid hebt om de kachel tijdens de seizoenen dat jij hem niet gebruikt op te bergen in de garage of onder een overkapping.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief. Krijg direct 5% korting op alles

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.