Menu
0
10Oct2022
Houtkachels en fijnstof

Houtkachels en fijnstof

Tegenwoordig hoor je heel wat over fijnstof. Deze stof vervuilt de lucht en kan enorm schadelijk zijn voor je gezondheid. Daarom wil je er ook thuis niet te veel mee in aanraking komen. Heb je bijvoorbeeld een houtkachel of wil je er een kopen? Dan moet je rekening houden met de uitstoot van fijnstof. Hoe dat zit, lees je in dit artikel.

Hoe ontstaat fijnstof?

Fijnstof bestaat uit microscopische deeltjes die in de lucht zweven. Er zijn meerdere soorten fijnstof, maar alleen de kleinste deeltjes (met maat PM2,5) zijn schadelijk voor je gezondheid. Die zijn namelijk zo klein, dat ze bij het inademen in je longen terecht kunnen komen en voor nare gevolgen kunnen zorgen.

Fijnstof komt in de lucht door uitstoten van verkeer en industrie. Nu zowel auto’s als de industrie een stuk schoner zijn geworden, neemt de uitstoot van fijnstof in Nederland hard af. Toch hebben we nog altijd te maken met flink wat fijnstof in Nederland. Auto’s en fabrieken stoten nog steeds fijnstof uit, maar ook tijdens het stoken van je houtkachel komt fijnstof vrij. 

Hoe kun je de uitstoot van fijnstof van een houtkachel verminderen?

Een houtkachel zorgt voor een enorm gezellige en warme sfeer. Het is heerlijk om hier van te kunnen genieten, al wordt het nog fijner wanneer je op een goede manier je hout stookt. Daarom lees je hieronder vijf tips voor de beste verbranding van je kachelhout, zodat je minder fijnstof uitstoot en nog meer kunt genieten van jouw houtkachel.

  • Gebruik bij voorkeur een houtkachel die beschikt over een luik of een deur. Zo wordt de optimale temperatuur voor de houtkachel sneller bereikt, zodat je de meest goede verbranding krijgt. Dat leidt al direct tot veel minder fijnstof. Als je nog voor een nieuwe houtkachel moet kiezen, is een inzet houthaard een stuk vriendelijker dan een traditionele, open kachel.
  • Maak je kachel regelmatig schoon. Op die manier beperkt je de uitstoot van de kachel en neemt de uitstoot van fijnstof ook direct af.
  • Stook in je houtkachel enkel en alleen hout. Daar is de kachel tenminste voor bedoeld. Ga je andere materialen stoken? Dan kan dat het aantal schadelijke stoffen dat vrijkomt aanzienlijk verhogen.
  • Gaat je kachel al wat langer mee? Denk er dan eens over na om deze kachel te vernieuwen. Nieuwe kachels kunnen efficiënter stoken en zorgen voor heel wat minder fijnstof. Nieuwe kachels kunnen een rendement van ruim 80% of nog hoger bereiken. Ter vergelijking: een traditionele open haard heeft een maximaal rendement van 25% en een oude houtkachel uit 2000 een rendement van 64%

En natuurlijk gebruik kwalitatief hoogwaardig en gedroogd kachelhout

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief. Krijg direct 5% korting op alles

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.