Menu
0
19Jan2021
Houtkachel in de tuin mag dat?

Houtkachel in de tuin mag dat?

Hou jij ervan om ook bij koudere temperaturen in de tuin te genieten van het buitenleven? Dan zorgt een houtkachel voor extra gezelligheid en warmte. Houtkachels voor buiten worden de laatste jaren steeds populairder. Een buitenkachel zorgt met dat flakkerende vuur voor extra sfeer in de tuin. Maar als iedereen in de tuin gaat stoken, dan heeft dat natuurlijk effect op de luchtkwaliteit. Hoe zit dat precies? Ofwel een houtkachel in de tuin, mag dat? Wij hebben de regels voor je opgezocht!

Vuurkorven en buitenkachels regelgeving

Een vuurtje stoken in de tuin… zo gezellig! Het stoken van een tuinhaard of houtkachel in de tuin mag gewoon. Daarnaast zijn vuurkorven, gelpotten, vuurpotten en vuurfakkels ook toegestaan. Een vuurtje stoken in de tuin is op deze manier dus toegestaan, maar let op: het is niet toegestaan om zomaar een vuurtje te laten oplaaien. Zorg dat je ergens in het vuurtje stookt, zodat het onder controle blijft.

Verder is het belangrijk om te weten dat je niet alles mag stoken in je houtkachel of vuurkorf. Zo is het wettelijk verboden om snoeihout, afval, bewerkt hout en geïmpregneerd hout te verbranden. Stook daarom alleen onbehandeld (schoon) hout zonder impregneermiddel, lijm, beits of verf. Verder is het belangrijk om altijd droog hout te stoken. Je herkent droog hout aan de scheuren of loszittende schors. Als je het helemaal zeker wil weten koop je een houtvochtmeter. Meten is immers weten.

Beperk overlast voor de buren

Het stoken van een vuurtje in een vuurkorf of houtkachel in de tuin is dus toegestaan, maar houdt wel rekening met de buren en het milieu. Zoals hierboven aangegeven is het enkel toegestaan om onbehandeld hout te stoken. Zo voorkom je dat er extra veel schadelijke stoffen vrijkomen én overlast voor de buren.

Een andere tip om klagende buren te voorkomen is om niet te stoken bij mistige of windstille weersomstandigheden, dan kan de rook namelijk enorm lang blijven hangen. Tot slot is het van belang dat het rookkanaal voldoet aan alle eisen uit het bouwbesluit.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief. Krijg direct 5% korting op alles

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.