Menu
0
20Dec2022
Houtkachel in bestaande schouw plaatsen, kan dat?

Houtkachel in bestaande schouw plaatsen, kan dat?

Veel mensen maken de overstap van open haard naar een houtkachel. Wanneer jij dit ook wilt doen vraag je je misschien af of je de houtkachel op de plek van de open haard kunt zetten. In de meeste gevallen is dit geen probleem. Houtkachels komen in veel verschillende formaten en modellen. Kijk dus eerst welke houtkachel groot genoeg is voor de opening van de open haard. Daarnaast is het belangrijk dat je een klasse 1 schoorsteen hebt. Een klasse 2 rookkanaal is niet geschikt voor een houtkachel. Kijk vooral ook goed naar de diameter van het rookkanaal en de schoorsteen. Deze twee moeten perfect op elkaar overlopen. Mocht de huidige schoorsteen niet geschikt zijn voor een houtkachel kun je een dubbelwandig rookkanaal installeren om dit probleem te verhelpen. 

Hoe veilig is de ruimte rondom de houtkachel

Je hebt een mooie houtkachel gevonden die perfect past in de bestaande schouw en het rookkanaal past perfect bij de schoorsteen. De volgende stap is om te kijken of de ruimte rondom de houtkachel veilig is voor eventuele vlammen. Denk hierbij aan gipsplaten of brandbaar behang dat dicht in de buurt staat van de houtkachel. Om de veiligheid op alle vlakken te waarborgen zorg je ook voor voldoende ventilatie tijdens het stoken. Zo kunnen schadelijke stoffen weer naar buiten en zorg je voor voldoende zuurstof voor de vlammen. Twijfel je hierover en wil je advies? Vraag dan om advies bij een installateur.

Een dichtgemetselde open haard openen voor een houtkachel

Heeft jouw woning een dicht gemetselde open haard en wil je een houtkachel plaatsen? Dan kun je ervoor kiezen om dit open te breken. Je kunt de houtkachel vervolgens in de open haard plaatsen. Het is wel zo dat je pas van alle informatie bent voorzien wanneer je de open haard hebt opgebroken. Wacht dus met het aanschaffen van een nieuwe houtkachel. Na het openbreken weet je welk formaat houtkachel in de open haard past en wat de afmetingen zijn van het rookkanaal. Let erop dat er voldoende ruimte rondom de houtkachel dient te zitten voor de brandveiligheid. Door het brede aanbod aan diverse houtkachel is er zelfs voor de kleinste open haard een houtkachel te vinden.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief. Krijg direct 5% korting op alles

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.